Ryanair, easyJet, Wizz Air, Norwegian en Vueling. Vijf grote pan-Europese spelers. Transavia, Eurowings, Volotea, AirBaltic en Flybe, wat kleinere spelers waarvan sommige onderdeel van grote maatschappij. Allemaal willen ze de budgetmarkt veroveren. Al langer wordt er gezegd door alle partijen dat er een consolidatie op gang zal komen, waarin slechts enkele spelers over zullen blijven.
Om niet overgenomen te worden is de meest eenvoudige strategie om te groeien voordat de consolidatieslag toeslaat. Budgetmaatschappijen kennen één belangrijke groeistrategie: lagere prijzen. Het ligt voor de hand dat er een (nog verdere) prijzenslag zal ontstaan.
Ryanair neemt hier vast een voorschot op. In het afgelopen fiscale jaar daalden de prijzen met 1% naar € 46 per stoel per reis. In 2015 zag easyJet de winst per passagier al met 2,3% teruglopen, al had dit voornamelijk met de zwakke euro te maken. Wizz Air zag in 2015 wel nog een stijging. Ryanair verwacht dat hun prijzen verder gaan dalen. De gemiddelde daling van maart 2016 tot maart 2017 zal 7% bedragen. De winst per stoel zal voor Ryanair met de goedkope olie nog wel stijgen.
Als de grootste partij omlaag gaat met de prijzen zal de rest wel moeten volgen. En dan is de prijzenslag een feit.
Kan het leien
Bij andere maatschappijen, vooral dochters van de traditionele maatschappijen, dalen de totale kosten door goedkopere brandstof minder snel omdat de brandstof relatief een kleiner deel van de kosten uitmaakt. Daar komt bij dat Ryanair met nieuwe toestellen vliegt (goedkoper) en betaalt het personeel aanzienlijk minder dan de rest. Personeelskosten maken bij veel maatschappijen 20-30% van de totale kosten uit. Bij Ryanair is het 12%. De brandstofrekening was 40% van de totale kosten. Bij andere maatschappijen is dat een derde. De kostenstructuur is dus aanzienlijk beter bij Ryanair dan bij veel andere LCC’s.
Brandstof wordt dit jaar aanzienlijk goedkoper voor Ryanair dan vorig jaar (doordat er van te voren ingekocht is). De totale kosten dalen dus relatief sneller dan bij anderen. Kortom, Ryanair kan het hebben. Waarschijnlijk zetten ze de prijsverlagingen daarom in.
Andere, kleinere, maatschappijen zullen de prijsdaling minder makkelijk bij kunnen benen en steeds minder passagiers zien. Op het randje van de (financiële) afgrond zullen ze worden overgenomen. Eén keer raden door wie.