fbpx
AirlinesFrequente reizigersOnderwerpenVliegtuigen

Cityjet neemt eerste SSJ 100-95 in ontvangst

CityJet nam dinsdag in Venetië de eerste Sukhoi Superjet-100 in gebruik. De luchtvaartmaatschappij is de eerste Europese gebruiker van de Superjet 100. De SuperJet zal de oudere vloot van ARJ-85’s gestaag vervangen.

“De levering van onze eerste SSJ100 is een belangrijke mijlpaal voor CityJet, aangezien wij beginnen aan onze vlootvernieuwing,” aldus Pat Byrne, bestuursvoorzitter van CityJet.

De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht dit jaar nog drie SSJ’s, waarin 98 passagiers passen. Vanaf 2017 moeten er nog elf Superjets worden toegevoegd. Naast deze levering van totaal vijftien gehuurde vliegtuigen, heeft CityJet een optie op nog zestien  toestellen. Vorig jaar liet CityJet al weten dat de vloot van Avro-RJ-85’s vervangen wordt door Superjets. Het is een van de weinige Westerse maatschappijen die dit vliegtuig koopt.

Certificering
De twinjet zal in eerste instantie ingezet worden op chartervluchten, voordat het toestel gebruikt wordt voor reguliere lijnvluchten. Wanneer dit gebeurt, hangt af van een certificering voor Londen City. Door de steile nadering van de Londense luchthaven mogen niet alle toestellen hier landen. De Superjet moet eerst gecertificeerd worden.

Vraag
Ilya Tarasenko, president van Sukhoi Civil Aircraft meldt: “De groei van ons partnerschap met CityJet onderstreept de vraag voor de Sukhoi Superjet 100 voor zowel de consument als de exploitant. Wij zijn ervan overtuigd dat de SSJ100 CityJet zal helpen haar business strategie tot nieuwe hoogtes te brengen op de competitieve Europese luchtvaartmarkt.” Rusland  is in gesprek met Egyptair over de koop van veertig SSJ-100’s.

Ying de Jong

Redacteur. Ying heeft altijd al wat met vliegtuigen en de organisaties die met luchtvaart te maken hebben. Daarom is ze ook Aviation Operations gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam en levert ze bijdragen aan Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button