AirlinesFinancieelOnderwerpProfessional

Olieprijs verdubbeld sinds 1 januari

De olieprijs staat voor het eerst in zeven maanden weer boven vijftig dollar per vat. Begin dit jaar werd voor een vat nog ongeveer 27 dollar neergelegd.

In april kostte een vat nog ongeveer veertig dollar. Door berichten dat de olievoorraad in de Verenigde Staten slinkt, werd de prijs nog iets omhoog gedreven.

Indicatie
De hoogte van de olieprijs is vaak een indicatie voor de jaarcijfers die vliegtuigmaatschappijen publiceren: bij een lage olieprijs is de winst vaak hoog, omdat er relatief weinig geld aan brandstof uitgegeven wordt. Over 2015 boekten veel maatschappijen hogere winsten door de lage olieprijs. Bij de meeste carriers is de kerosine één van de grootste kostenposten.

Besparen
Nu de olieprijs weer omhoog gaat, moeten maatschappijen meer betalen. Een methode als fuel hedging, waarbij brandstof voor een vooraf vastgelegde prijs wordt ingekocht, kan in dit geval positief uitpakken. Ook de aanschaf van nieuwe vliegtuigen die minder kerosine verbruiken, kan winst opleveren.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button