Dave Bakker geeft leiding aan de Europese divisie van luchtvaarttechnologiebedrijf SITA. Up in the Sky sprak met hem over de laatste technologietrends op de SITA IT-Summit in Barcelona.
Nog niet alle lezers kennen SITA. Wat doet het bedrijf precies?
SITA is de leidende telecom- en IT-provider in de luchtvaartindustrie. Wij leveren diensten aan vliegvelden en maatschappijen voor elk onderdeel van de vliegreis, van het moment dat passagiers de luchthaven binnenstappen totdat zij op de plaats van bestemming zijn. Het unieke aan SITA is dat wij eigendom zijn van de luchtvaartmaatschappijen. We hoeven geen winst af te staan aan banken of aandeelhouders, en kunnen ons daarom volledig op innovatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën richten.
Welke technologische ontwikkeling gaat de reiservaring van passagiers flink veranderen op de korte termijn?
Passagiers weten binnen luchthavens vaak niet waar ze zijn. Als ze in een stad als Barcelona zijn, dan kijken ze op hun telefoon waar leuke restaurantjes zijn en wat er te zien is. Door GPS kunnen ze die zo vinden. Op luchthavens ontbreekt dat. Daarom is er een nieuwe technologie ontwikkeld die we ‘beacons’ noemen [letterlijk vertaald: bakens]. Beacons zijn relatief goedkope stickers die op de muren van airportterminals geplakt kunnen worden. Deze geven locatiesignalen af aan je telefoon, zodat je precies weet waar je bent: welke horecagelegenheden er zijn, hoe ver het lopen is naar de gate, hoe lang je nog in de wachtrij moet staan bij de veiligheidscontrole, enzovoort.
Wat deze technologie zo bijzonder maakt, is dat je door de beacons niet alleen zelf weet waar je bent, maar dat de luchthaven dat ook weet. Nu gebeurt het nog dat als passagiers te laat zijn voor het boarden, er wordt omgeroepen dat hun bagage uit het vliegtuig wordt geladen. Door gebruik te maken van beacons kunnen luchthavens zien waar die vertraagde passagiers zijn: als blijkt dat ze maar op drie minuten loopafstand van de gate zijn, dan kunnen ze nog snel iemand naar die passagiers sturen om hen op te pikken en naar het vliegtuig te brengen. Omgekeerd: als ze zien dat de vertraagde passagiers nog niet eens door de veiligheidscontrole zijn, dan weten luchthavens en maatschappijen dat ze de bagage uit het vliegtuig moeten laden om niet teveel vertraging op te lopen.
Welke rol gaan robots spelen in de luchtvaart?
We hebben LEO ontwikkeld, een robot die passagiers opvangt en hun bagage incheckt en wegbrengt. Deze wordt nu getest op de luchthaven van Genève. Hoewel we LEO niet op de markt brengen (hij is slechts onderdeel van een langer ontwikkelingsproces), gaan we in de toekomst wel steeds meer robots zien op luchthavens. Dan moet je vooral denken aan geautomatiseerde voertuigen. We zien nu al airportshuttles zonder bestuurder, en in de komende jaren zal je ook steeds meer bussen en andere voertuigen zien die volledig door computers bestuurd worden.
Gaat die automatisering niet leiden tot veel werkloosheid onder luchthavenpersoneel?
Nee, absoluut niet. Werkloosheid is iets waar medewerkers van luchthavens en maatschappijen zich absoluut geen zorgen over hoeven te maken. Door technologische ontwikkelingen verdwijnen weliswaar banen, maar er komen er nog veel meer bij. De luchtvaartindustrie groeit namelijk gigantisch hard. Dit jaar vinden er zo’n 3,5 miljard vliegreizen plaats, in 2034 zijn dat er 7 miljard. Steeds meer mensen vliegen en dus zal al het luchtvaartpersoneel hard nodig zijn om deze groei te faciliteren.
Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten op bagagegebied?
Het is heel vreemd dat we nog steeds grote koffers meeslepen naar de luchthaven. Dat kost enorm veel tijd en energie. We moeten onze bagage inchecken, na de vlucht wachten bij de bagageband, enzovoort. Ik denk dat dit langzaamaan iets van het verleden wordt. In de komende jaren zullen we steeds meer gaan zien dat bagage bij passagiers thuis wordt opgehaald, bijvoorbeeld door DHL, FedEx of andere pakketbezorgers. Zij transporteren de koffers naar het vliegveld, zorgen dat ze aan boord van het vliegtuig komen en vervoeren ze op de plaats van bestemming weer naar het hotel waar de passagier verblijft.
Een andere interessante ontwikkeling op bagagegebied is dat passagiers beter geïnformeerd gaan worden over de locatie van hun koffers. De IATA (de International Air Transport Association) heeft resolutie 753 aangenomen die luchtvaartmaatschappijen verplicht om hun klanten meteen te gaan informeren bij vertraagde of verloren koffers. Onder andere Air-France KLM gaat dat al vanaf eind dit jaar doen via notificaties op de mobiele telefoon. Uit de Passenger Survey van SITA blijkt dat het wachten bij de bagageband één van de meest stressvolle momenten is voor passagiers. Door al meteen duidelijkheid te geven hoeven passagiers niet langer onnodig te wachten op hun bagage en kunnen ze zich goed voorbereiden op eventuele ongemakken. Deze ontwikkeling verbetert het reiscomfort enorm.
Vliegen wordt in de komende jaren dus een stuk leuker?
Ja, absoluut. Door nieuwe technologieën kunnen maatschappijen hun informatievoorziening sterk verbeteren en hun services steeds meer op de individuele wensen afstemmen. Zo wordt vliegen leuker, makkelijker en minder stressvol.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

