fbpx
Reviews

Airport review: Phuket, Thailand

Phuket Airport, Thailand
Bezoek: maart 2016
Waardering: Waardering_Recensie_Sterren_2

Vliegveld
Phuket Airport is een populair vliegveld voor strandvakanties in Thailand. Het is het op twee na drukste vliegveld van Thailand en barst werkelijk uit zijn voegen. Er is een nieuwe terminal in aanbouw die naar verwachting in juni 2016 open gaat. Dan is er een extra capaciteit van 5 miljoen passagiers per jaar. Bijna een verdubbeling van de huidige capaciteit; naar 12,5 miljoen. In 2015 waren er echter al 12,9 miljoen passagiers. Op moment van opening is de capaciteit dus eigenlijk al te weinig. De passagiers gaan tot de opening van de nieuwe terminal door een terminal die op de helft berekend is. En dat merk je duidelijk.

Phuket_Airport_security_rij_controle

Qua lay-out lijkt het vliegveld erg op dat van Chiang Mai en Chiang Rai. Chiang Mai airport is wel wat groter (en iets minder druk).

Incheck
De incheck hal is niet heel ruim, maar het is ook weer niet dringen geblazen. Het is op de eerste etage. De security gaat relatief snel en onvriendelijk (maar ook weer niets bijzonders).

Gates
Dan begint de ellende. In één ruimte zijn de gates, voor het nationale verkeer. Die ruimte is veel te klein voor het aantal passagiers. Overal zitten mensen op de grond, waardoor het lastig lopen is. Er is amper ruimte om een rij te vormen als een gate (bijna) open gaat. De ruimte vraagt veel flexibiliteit van de reizigers. Boarden gaat via aerobridges.

Phuket apron
Phuket apron

Het interieur is wat gedateerd, maar ook weer geen oude bende. Er zijn voldoende toiletten, als je die kan bereiken door een instappende rij heen. Er zijn wat winkels en wat (afhaal) horeca. In het wachtgebied zijn niet veel informatieschermen en de omroepinstallatie is vaker niet dan wel te verstaan.

Phuket gates
Phuket gates
Phuket gates
Phuket gates

Aankomst
Ondanks dat het vliegveld niet groot is, moesten we een enorm eind lopen naar de aankomsthal. De koffers lieten lang op zich wachten en de bewegwijzering was minimaal. Een kleine bagagehal met twee banden moest zijn waar onze koffers zouden aankomen. Direct daarna zitten autoverhuur kantoren en de auto’s worden naar een klein parkeerterrein vlakbij gereden.

Ligging & spotters
Het vliegveld ligt 30 kilometer van Phuket-stad af, maar wel midden tussen alle strand-resorts. Op ongeveer anderhalf uur rijden ligt aan de andere kant van de baai Krabi airport. Vervoer gaat voornamelijk per taxi of met hotelbusjes. Voor spotters is het een feest met vliegtuigen die zeer laag over het nabijgelegen strand scheren. Nai Yang Beech is met recht het Sint Maarten van Thailand. Ook de andere kant van de baan komen de vliegtuigen laag over.

Phuket overview
Phuket overview

Conclusie
Als je niet per se naar Phuket moet kan je het vliegveld beter vermijden. Wellicht is Krabi een beter vliegveld om naar toe te gaan. Gaat zo laat mogelijk door de security, want daarna is het afzien. In de incheckhal zijn nog wel (wat) zit mogelijkheden. Houd wel goed de rij bij de security in de gaten.

Phuket terminal 1
Phuket terminal 1
Phuket terminal 2
Phuket terminal 2

Thailand_Phuket_Airport

©Upinthesky.nl
©Upinthesky.nl

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.
Back to top button