fbpx
AirlinesFlight ReportsReviews

Flight review: Qatar B787-8 Economy

Review Qatar B787-8 Economy
Amsterdam – Doha en vice versa.
Full service, (medium) long haul.
Waardering*: Waardering_Recensie_Sterren_3

Qatar Airways vliegt dagelijks op Schiphol. Sinds het voorjaar van 2016 gebeurt dit met een Boeing B777-300ER. Daarvoor vloog de maatschappij met een B787-8.

Stoel
De B787 kent een 3-3-3 opstelling met stoelen van 17 inch breedte. Dit is wat smal te noemen, zeker voor de langere afstand. Op de heenreis had Qatar geregeld dat we een rij van drie voor ons tweeën hadden. Dat was erg goed te doen. De vlucht vertrekt in de middag, slapen is dan ook niet echt een vereiste. Met een vrije middenstoel is de vlucht comfortable te noemen. De 31 inch pitch is prima, al zit de IFE-box wel in de weg. Terug zat het toestel helemaal vol. Wij zaten op 11 J en K. Op de H stoel zat een vriendelijke niet al te brede Nederlander. Beide partijen deden hun best het voor de ander ook wat schappelijk te houden. Maar met drie op een rij merk je dat 17 inch echt wel krap is, een ‘bekend probleem’ van de Dreamliner. Bij de stoel krijg je een extra kussentje, een deken en een koptelefoon.

De B777-300ER die nu naar Amsterdam vliegt heeft een 3-4-3 opstelling met stoelen van 17,2 inch. De pitch is 31 tot 33 inch.

Customer Service
De cabin crew heeft het druk, maar is efficiënt en snel. Er is geen tijd om uitgebreid stil te staan bij vragen, maar iedereen wordt wel vriendelijk bediend. Een extra glaasje water halen in het keukentje tijdens de vlucht kan wel, maar blij is de cabin crew er niet mee.

Catering
Op de vlucht van ruim zes uur komt twee keer catering langs. Eén keer een volwaardige maaltijd en één keer een snack. Het eten is prima en vergelijkbaar met andere legacy carriers. Er is steeds keus uit twee gerechten. Na de hoofdmaaltijd komt een extra drankje langs. De hoeveelheid eten is zeker voldoende, de drankjes zouden wat meer mogen. Ondanks de hogere luchtvochtigheid in de B787 (vergeleken met andere toestellen) en het extra drankje dat we gehaald hadden, waren we bij uitstappen wel weer aan wat drinken toe.

Qatar_Economy_Maaltijd

Qatar_Economy_Snack

In flight entertainment
Het in flight entertainment systeem van Qatar is van voldoende kwaliteit. Het scherm (10,9 inch) is groot genoeg voor de kijkafstand. De keuze van films is ruim, met ook nieuwe films. Het aantal series is wat beperkter.

Een nadeel zijn de veelvuldige aankondigingen. Zeker tijdens het kijken van een film is dit nogal storend, aangezien de film dan stopt. Soms zijn er meerdere aankondigingen achter elkaar, in drie talen. Je kan gemakkelijk even naar het toilet in de tussentijd. Ook zijn de aankondigingen veel harder dan het geluid van de film, waardoor iedere keer de koptelefoon af moet.

Conclusie
Economy class in een Qatar Airways B787-8 biedt een gemiddelde (medium)long haul vlucht. De tussenstop in Doha is lekker om de benen even te strekken, zeker gezien de wat smalle stoelen. De meeste maatschappijen die met Boeing vliegen hebben echter dergelijke stoelen, dus bijzonder opvallend is het ook niet.

*Sterren worden uitgedeeld door de maatschappijen te vergelijken binnen de eigen categorie. Een business class vlucht kan dus net zoveel sterren hebben als een LCC vlucht.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button