fbpx
Professional

Symposium Safety in the Sky druk bezocht

Op donderdag 26 mei vond het 35ste symposium van V.S.V. Sipke Wynia plaats. Dit jaar stond het druk bezochte symposium van de Delftse studievereniging, voorgezeten door René Drost, in het teken van “Safety in the Sky”.

Naast de technische veiligheid zijn er ook andere aspecten van veiligheid die voorbij zijn gekomen. Het gaat hierbij onder andere om cybersecurity in de luchtvaart, veiligheid in de ruimtevaart en de veiligheid van passagiers. De onderwerpen werden door diverse sprekers van onder andere Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Fox-IT, de Koninklijke Luchtmacht en Fokker. Bijzonder aan het symposium was dat de bezoekers van het symposium vooraf konden stemmen op stellingen over de onderwerpen. Na elk onderwerp kon men weer stemmen en werden de, soms verrassende, uitkomsten besproken.
Hans van den Bos van LVNL vertelde over safety management binnen de luchtverkeersleiding. Hierbij ging het over capaciteitsmanagement en nam hij een kijkje in de toekomst van onder andere Single European Sky.

Erik de Jong van IT-bedrijf Fox-IT boeide het publiek met een presentatie over cybersecurity in the sky. Hierbij vertelde hij hoe cybercriminaliteit in zijn werk gaat en welke dreigingen er zijn, ook voor de luchtvaart.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) nam het publiek mee in de wereld van de certificatie van de F-35A. Onder andere het in de lucht bijtanken van het toestel door de KDC-10 werd uitgebreid behandeld.

©Matthijs Caspers
© Matthijs Caspers

 

Fokker Landing Gear werd vertegenwoordigd door Harm Keunen. Hij vertelde over de ontwikkeling van de arresting hook van de F35C. De C-versie van de JSF is speciaal ontworpen om op vliegdekschepen te landen waardoor de arresting hook aan meer eisen moet voldoen dan de A-versie.
Nadat Jan ter Braake een presentatie gaf over Airspace Safety en Axel van den Berg het publiek een kijkje in de keuken gaf van Safety in Space, was er de mogelijkheid voor het publiek om vragen te stellen aan de sprekers. De dag werd afgesloten met een drukbezochte netwerkborrel.

Patrick Smit

Fotograaf. Patrick combineert zijn passie voor fotografie met zijn interesse in de luchtvaart. Hij heeft een opleiding tot technicus vliegtuigonderhoud gevolgd. Dat je met zo'n opleiding meerdere kanten op kunt, blijkt wel. Patrick werkt nu bij ASML.

Gerelateerde artikelen

Back to top button