De overheid voert de voorlichting over wat wel en niet mag met drones op, mede naar aanleiding van de recente meldingen op Schiphol over de onbemande vliegtuigjes. “Terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone.”
Met ingang van 1 juni zijn er radiospotjes te horen die de gebruikers van drones wijzen op de regels. “Ook wordt veilig vliegen met drones extra onder de aandacht gebracht op billboards in de buurt van luchthavens,” aldus de Rijksoverheid. “Daarnaast wordt de online campagne, waardoor op verschillende sites informatie over de regels is te vinden, uitgebreid.”
De laatste maanden komt het vaak voor dat piloten rond Schiphol een drone tegenkomen. In één geval werd de bestuurder van de drone gearresteerd.
Vliegveiligheid
Staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) stelt dat mensen die drones laten vliegen, op de hoogte moeten zijn van de regels. “En zich hier ook aan houden. Deze campagne is gericht op een breed publiek zodat iedere dronevlieger weet hoe hoog en waar er gevlogen mag worden met een drone. En dat is dus niét in de buurt van luchthavens. Want de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart staat voorop.”
Minder hoog
De staatssecretaris liet eerder al aan de Tweede Kamer weten dat het beleid voor de recreatieve drone-gebruiker gericht is op een intensieve handhaving. “Zoals reeds voorzien was, worden de regels naar verwachting eind dit jaar nog verder aangescherpt.” Recreatieve drones mogen dan minder hoog vliegen, maximaal 50 meter, en minder ver, maximaal 100 meter. Nu mogen drones nog 120 meter hoog vliegen.
Coördinaten
Verder treedt Dijksma in overleg met haar collega’s van Veiligheid en Justitie om te kijken of de straffen bij overtreding van die regels hoog genoeg zijn. Met de producenten van drones zijn al afspraken gemaakt dat zij vanuit de luchtvaartsector de juiste coördinaten van Schiphol krijgen. “Zodat het technisch mogelijk wordt om vliegen in de buurt van luchthavens moeilijker te maken (geofencing).”
De regels zijn te vinden op de website van de overheid.