fbpx
LiefhebberNieuws

F-35: Hoe vliegt ‘ie nou eigenlijk? Foto’s en Video

Hoe vliegt ‘ie nou eigenlijk?’

Eén van de vele vragen tijdens het media evenement dat werd georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht ter ere van de twee Lockheed Martin F-35A’s die momenteel in Nederland zijn.
De hoofdreden van hun aanwezigheid is het uitvoeren van zogenoemde “belevingsvluchten”, waarbij onderzoek wordt gedaan naar de overlast voor omwonenden van de luchtmachbases Volkel en Leeuwarden.

Op de laatstgenoemde basis vond dan ook het evenement plaats waarbij een aantal genodigden de gelegenheid kreeg om vanuit een vliegende KDC-10 foto’s te maken van de F-35A. Up in the Sky was erbij.

Voorafgaand aan de vlucht vond een presentatie plaats van Lockheed Martin en Kolonel Albert de Smit (vlieger F-35A bij de Koninklijke Luchtmacht), waarbij de technologische vooruitgang van de F-35A ten opzichte van de F-16 nog eens werd benadrukt. Meest opvallend daarbij is, dat zowel Lockheed Martin als Kolonel de Smit verklaren dat de F-35 door zijn verminderde zichtbaarheid op de radar (stealth) een duidelijk voordeel heeft ten opzichte van eventuele vijanden.

Na de presentaties werden de genodigden verdeeld over een tweetal bussen die richting de KDC-10 (T-264) reden, die geparkeerd stond op de threshold van baan 27 van de vliegbasis Leeuwarden. Voorafgaand aan het opstijgen werd een korte safety briefing gehouden, zoals in ieder passagierstoestel het geval is. De KDC-10 met aan boord zo’n 50 genodigden vertrok in noordoostelijke richting van baan 05, waarna het met een linkerbocht richting de Noordzee draaide.

Eenmaal aangekomen op de kruishoogte voor de vlucht (26.000 voet) kwam na ongeveer een kwartier de F-35A langszij, geëscorteerd door een tweetal F-16’s: een prachtige gelegenheid om foto’s te maken.

Na een dikke 40 minuten verschillende posities te hebben aangenomen en te hebben bijgetankt keerden de KDC-10 en de gevechtsvliegtuigen weer terug naar Vliegbasis Leeuwarden.

Fotograaf Daan van der Heijden van Aviation-Photography.nl vloog namens Up in the Sky mee met de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht.

De F-35 gezien vanuit de KDC-10. (c) Daan van der Heijden
De F-35 gezien vanuit de KDC-10. (c) Daan van der Heijden

 

De F-35 (c) Daan van der Heijden
De F-35 (c) Daan van der Heijden

 

De F-35 samen met de F-16 tijdens de belevingsvlucht (c) Daan van der Heijden
De F-35 samen met de F-16 tijdens de belevingsvlucht (c) Daan van der Heijden

 

Twee F-16's tijdens de bevelingsvluchten (c) Daan van der Heijden
Twee F-16’s tijdens de belevingsvluchten (c) Daan van der Heijden

 

Eén van de KDC-10's van de Koninklijke Luchtmacht (c) Daan van der Heijden
Eén van de KDC-10’s van de Koninklijke Luchtmacht (c) Daan van der Heijden

Meer foto’s zullen de komende dagen worden toegevoegd.

Gefilmd door Bram van der Sluis

 

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button