fbpx
NL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

Recordaantal vliegbewegingen op Schiphol in mei

Schiphol heeft eind mei een nieuw record gevestigd met het aantal vliegbewegingen. Op 27 mei waren er meer dan 1500 starts en landingen. Gemiddeld startte of landde er die dag 62,5 vliegtuigen per uur.

De mijlpaal van duizend vluchten op een dag werd in 1995 al bereikt. De laatste jaren groeit Schiphol gestaag door. In 2015 werden er 462.329 vluchten afgehandeld op de luchthaven. Dit is gemiddeld 1266 vluchten per dag. Ook in 2016 verwacht de luchthaven weer te groeien.

Pieken
Omdat Schiphol steeds drukker wordt, wordt er meer gewerkt met start- en landingspieken. Tijdens een piek zijn normaal gesproken twee banen in gebruik voor startend verkeer en één voor landend verkeer, of andersom. In de eerste ochtendpiek wordt er op twee banen geland en op een baan gestart. Na de landingspiek volgt de startpiek, die weer gevolgd wordt door een landingspiek. Deze situatie gaat de hele dag door. Volgens de luchtverkeersleiding worden er in een piek meer dan honderd vliegtuigen afgehandeld.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button