fbpx
LiefhebberNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Verkeerstoren Schiphol 25 jaar in gebruik

“KLM125 en Dakota Delta Alpha, this is Schiphol New tower, you are Cleared for take-off”; met deze woorden nam Koningin Beatrix op 4 juni 1991 de verkeerstoren op Schiphol Centrum in gebruik. De toren wordt vandaag 25 jaar gebruikt.

Bij de opening was de toren van ruim 101 meter de hoogste ter wereld. Inmiddels hebben onder andere de luchthavens van Wenen, Bangkok en Vancouver hogere torens.

Vanuit de toren wordt het verkeer op Schiphol en het luchtverkeer in een straal van vijftien kilometer rond de luchthaven geleid . Vorige week werd een nieuw record gevestigd en handelde de LVNL 1509 vliegbewegingen in 24 uur af. In 1991 waren er tijdens een drukke periode gemiddeld 750 vliegbewegingen per dag.

De luchtverkeersleiding werkt vanuit de koepel, bovenin de toren. Vanaf die positie hebben de verkeersleiders 360 graden zicht over Schiphol. Het luchtverkeer rond de Polderbaan wordt vanuit een aparte toren naast de baan geregeld.

Tijdens de bouw van de toren, in 1989, brak er brand uit. De brandweer had door de hoogte moeite om het vuur te blussen. De beelden daarvan staan op Youtube:

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button