fbpx
General aviationLiefhebberNieuwsOnderwerpen

Eerste “Hoogvliegers-open dag” op Lelystad

Zondag 5 juni vond de eerste “Hoogvliegers open dag” op de luchthaven Lelystad plaats. De open dag kon op aardig wat belangstelling rekenen.

De Hoogvliegers

Stichting Hoogvliegers organiseert sinds 2007 speciale dagen voor kinderen met een beperking. Gedurende een hele dag kunnen deze kinderen (met hun ouders en eventuele broertjes en zusjes) hun zorgen van alledag vergeten. Het hoogtepunt van zo’n dag voor deze kinderen is het meevliegen in een vliegtuig – en deze ook even mogen besturen! Bestuurslid van de stichting Frank Bakker: “De nadruk op zo’n dag ligt op wat er wél mogelijk is, in plaats van wat niet. Zaterdag 4 juni hadden we weer een Hoogvliegersdag hier op Lelystad, waarbij we 75 kinderen weer een fantastische dag hebben kunnen bezorgen”.

Justin was er met zijn ouders op 4 juni niet bij, maar op 5 juni wel. “Vorig jaar heeft hij al eens mee mogen vliegen. Maar om de stichting te steunen, zijn we vandaag hier gekomen. Ook al kan hij nu niet meevliegen, hij heeft het toch geweldig naar zijn zin”.

Het ambulancevliegtuig van de Hoogvliegers © Leonard van den Broek
Het ambulancevliegtuig van de Hoogvliegers © Leonard van den Broek

Sinds enkele jaren beschikt de stichting zelfs over een eigen vliegtuig. PH-KMR is een Gippsland GA-8 Airvan en uitgerust als ‘ambulancevliegtuig’. Op een speciale brancard kunnen op deze manier kinderen meevliegen, die anders nooit in zo’n vliegtuig zouden kunnen.

P-51D Mustang van de Stichting Vroege Vogels © Leonard van den Broek
P-51D Mustang van de Stichting Vroege Vogels © Leonard van den Broek

Kijkje achter de schermen

Met medewerking van onder meer het Aviodrome en stichting Vroege Vogels, was er een static show met een aantal historische en hedendaagse vliegtuigen. Om de Hoogvliegers meer bekendheid te geven en extra fondsen te werven, besloten de organisatoren om de dag na de Hoogvliegersdag het terrein open te stellen voor het publiek. Aloys Bodewes organiseert samen met Cees Ootjers en Rob Hoogboom al een aantal jaren de Hoogvliegersdag op Lelystad. Aloys Bodewes vertelt: “Door een kijkje achter de schermen te geven van een Hoogvliegersdag, willen we meer mensen hiermee laten kennismaken. Bovendien is het een manier om aan extra fondsen te komen. We kunnen dit soort dagen organiseren dankzij sponsoring, maar we hebben altijd extra geld nodig. Zo kregen we gisteren tijdens de Hoogvliegersdag een cheque van 3000 euro, het resultaat van een inzamelingsactie onder KLM-personeel. Dat soort giften zijn altijd fantastisch, en enorm welkom!”

De MiG-21 van het Aviodrome © Leonard van den Broek
De MiG-21 van het Aviodrome © Leonard van den Broek

Vrijwilligers

Verschillende bedrijven en instanties verleenden hun medewerking aan de dag. De Koninklijke Luchtmacht was aanwezig met een F-16 simulator; de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht zou komen met hun Spitfire en B-25 Mitchell, maar moest helaas verstek laten gaan. De Catalina PH-PBY was tijdens de Hoogvliegersdag op zaterdag wel aanwezig op de static show. De Luchthaven Lelystad sponsorde het evenement door geen landingsgeld te vragen voor de Hoogvliegers-vluchten. Ook waren er verschillende historische militaire voertuigen aanwezig, waarin men kon meerijden. Maar waar Stichting Hoogvliegers op draait, zijn alle vrijwilligers. Zowel de piloten in de lucht, als de medewerkers op de grond, iedereen werkt vrijwillig mee aan de Hoogvliegers-vluchten.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button