NieuwsOnderwerpProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Russisch Irkut presenteert MC-21-300

De Russische vliegtuigbouwer Irkut presenteerde vanochtend een nieuw passagiersvliegtuig. Met de MC-21 wil het staatsbedrijf de concurrentie aangaan met Airbus en Boeing op de single-aisle markt.

De gepresenteerde MC-21-300 is de opvolger van de Tupolev Tu-154. In het toestel is plaats voor maximaal 211 personen, hoewel de standaardconfiguratie 163 stoelen heeft. Volgens de vliegtuigbouwer zijn er inmiddels 175 exemplaren van het toestel besteld, dat ook leverbaar is in de kleinere MC-21-200 variant.

De roll-out van het toestel vond plaats in het bijzijn van minister-president Medvedev. “De technologie van dit toestel gaat verder dan die van bestaande andere vliegtuigen. Ik weet zeker dat dit een groots vliegtuig wordt: economisch, veilig en betrouwbaar”, zei Medvedev.

Russische orders
Wanneer het toestel in commerciële dienst moet komen, is niet duidelijk. Het programma heeft veel vertraging opgelopen. Kopers zijn vooral Russische maatschappijen, onder andere Aeroflot, Red Wings, IrAero en leasebedrijf Sberbank hebben orders geplaatst. Irkut stelt dat het toestel gecertificeerd wordt naar Russische -en internationale maatstaven.

Het toestel is leverbaar met motoren van Pratt & Whitney en van de Russische motorbouwer Perm Engine Corporation.

Interieur van de MC-21 (c) Irkut
Interieur van de MC-21 (c) Irkut

 

De MC-21
De MC-21

 

Factsheet van het toestel (c) Irkut
Factsheet van het toestel (c) Irkut

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/