fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerpen

F-5 Patrouille Suisse neergestort bij vliegbasis Leeuwarden

In het Friese Bitgum, vlakbij vliegbasis Leeuwarden, is vanmiddag rond 16.10 uur een F-5 van Patrouille Suisse neergestort. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van defensie tegenover Up in the Sky. De piloot heeft zich door middel van zijn schietstoel in veiligheid gebracht.

Het toestel kwam neer in een meertje in Bitgum, hemelsbreed zo’n vijf kilometer van de vliegbasis. Na de crash vloog de F5 in brand, de piloot had het toestel toen al verlaten door middel van de schietstoel. Volgens de brandweer is hij door het dak van een een kas gevallen. Volgens de gemeente Menameradiel gaat het ‘naar omstandigheden’ goed met de piloot. De traumahelikopter van het UMCG is ter plekke geweest.

Volgens de Leeuwarder Courant zou de crash veroorzaakt zijn door een mid-air collision met een ander toestel van het demoteam. Volgens berichten op Twitter is dat toestel veilig, maar met schade aan het hoogteroer, geland op de vliegbasis. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is onderweg naar de plek van de crash voor verkennend onderzoek.

Rond de vliegbasis worden vandaag de demo’s geoefend voor de Luchtmachtdagen die morgen beginnen.

https://twitter.com/Menameradiel/status/740923119074979840

Door: Bas Joosse, Eva Schouten en Joeri van Ormondt

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button