Foto artikelLiefhebberMilitairNieuwsOnderwerp

Recordaantal bezoekers Luchtmachtdagen Leeuwarden | Foto’s

De Luchtmachtdagen op de vliegbasis Leeuwarden zijn bezocht door in totaal 280.000 mensen. Dat is een recordaantal, zo laat de Koninklijke Luchtmacht weten. In 2014 trokken de Luchtmachtdagen op Gilze-Rijen 245.000 bezoekers, dat was toen het drukste jaar ooit.

Ster van de show
Op vrijdag bezochten 110.000 mensen de vliegshow, op zaterdag kwamen nog eens 170.000 mensen naar Leeuwarden. Ster van de show was ongetwijfeld de F-35 Lightning II. De eerste twee F-35’s voor de Nederlandse luchtmacht waren de afgelopen weken in Nederland, onder meer om ‘belevingsvluchten‘ uit te voeren. Tijdens de Luchtmachtdagen kon het publiek uitgebreid kennis maken met het type. De twee F-35’s waren beide in actie te zien tijdens de ‘air power demo’ en er stond een mock-up (levensgroot model) die van dichtbij bekeken kon worden.

Vliegprogramma
Het vliegprogramma bestond verder uit diverse vliegdemonstraties, onder meer van buitenlandse demoteams. Op zaterdag waren dit de Patrouille de France (uit Frankrijk), Frecce Tricolori (uit Italië), de Turkish Stars (uit Turkije) en de Red Devils (uit België). Als gevolg van de crash op donderdag van één van de toestellen, nam de Zwitserse Patrouille de Suisse niet deel aan de vliegshow.

KLM A330 geflankeerd door twee F-16's © Leonard van den Broek
KLM A330 geflankeerd door twee F-16’s © Leonard van den Broek

Speciale deelnemers aan de show op zaterdag waren een KLM Airbus A330 en een Martinair MD11. De Airbus van KLM werd geflankeerd door twee F-16’s en vloog volgens de commentatoren langs “als een saluut aan de scheidend Commandant der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Schnitger”. De laatste Martinair Cargo MD-11, PH-MCP, vloog voorbij als afscheid, met het oog op de naderende buitendienststelling.

Naast de bezoekers op Leeuwarden, keken op pieken ruim 12.000 kijkers mee met de live stream op internet.

 

F-35 Lightning II © Leonard van den Broek
F-35 Lightning II © Leonard van den Broek

 

F-16 laat flares los tijdens de 'Air Power Demo' © Leonard van den Broek
F-16 laat flares los tijdens de ‘Air Power Demo’ © Leonard van den Broek

 

CH-47D Chinook tijdens de 'Air Power Demo' © Leonard van den Broek
CH-47D Chinook tijdens de ‘Air Power Demo’ © Leonard van den Broek

 

'Heritage Flight' formatie van F-35, F-16 en Spitfire © Leonard van den Broek
‘Heritage Flight’ formatie van F-35, F-16 en Spitfire © Leonard van den Broek

 

Turkish Stars © Leonard van den Broek
Turkish Stars © Leonard van den Broek

 

Alpha Jet van de Patrouille de France © Leonard van den Broek
Alpha Jet van de Patrouille de France © Leonard van den Broek

 

Frecce Tricolori © Leonard van den Broek
Frecce Tricolori © Leonard van den Broek

 

PC-7 van de Oostenrijkse luchtmacht © Leonard van den Broek
PC-7 van de Oostenrijkse luchtmacht © Leonard van den Broek

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close