fbpx
ColumnColumn GoofNieuwsOpinie

Moedige mannen | column Goof

De twee donkere mannen met het kleine jongetje staan aan het hek naar onze O-2 te kijken. ‘Bedremmeld’ is het woord. Verlegen. Ze aarzelen lang voordat ze iets vragen.

“Waar vliegtuig vandaan komen?”, vraagt de oudste man. ‘Het is gemaakt in Amerika’, zeg ik: “Maar nu staat het in Teuge. Bij Apeldoorn. Waar komen jullie vandaan trouwens?”

“Uit Almelo”, zegt de oude man. Dat bedoel ik natuurlijk niet, maar ik vraag niet verder. De man wijst op het kleine jongetje. “Hij veel van vliegtuigen houdt”. Alsof hij een verklaring wil voor het feit dat ze van zo verre gekomen zijn. Ik geef het jongetje twee stickers. “Dankuwel”, zegt het kereltje beleefd.

Ik zie ze wegwandelen tussen de massa. Ietwat gebogen schouders. Niet helemaal op hun plaats, hier, dat zie je zo. Ik denk dat ik wel weet waarom. Die bommen en granaten die de luchtmacht zo enthousiast laat ontploffen op dit vliegfeest, zouden in werkelijkheid wel eens op hun vaderland kunnen vallen, bedenk ik me. Aan welke kant je ook staat: een leuke gedachte is dat niet.

Op mijn vouwfiets peddel ik wat later op de middag door de lange straat met alle standjes. Eéntje valt me op. Drie geüniformeerde mannen zitten in een wit tentje. Wederom enigszins bedremmeld. ‘Homoseksualiteit in de krijgsmacht’, staat op een bord. Veel aandacht is er niet voor hun zaak. De bezoekers stromen al naar de uitgang. Met tuutende oren, en een buik vol patat.

Terugfietsend over de metalen platen in de richting van onze O-2 denk ik: ‘moedige mannen’. Ga er maar eens zitten, te midden van al dat masculiene geweld. Met de ring in je oor en een groot bord voor je neus met daarop op ‘homoseksueel’. Ga er maar eens zitten. Moedige mannen. Zeker zo moedig als die kerels die vanmiddag boven hun tentje cirkelden, met hun naverbranders aan, in hun stoere F-16’s.

Maar ach, als je er even over nadenkt klòpt het allemaal wel. Al die bommen en granaten donderen en al die naverbranders denderen eigenlijk, opdat die drie mannen daar gewoon in dat witte tentje kunnen zitten, en dat ze geen haar gekrenkt wordt, met die ring in hun oor, en dat grote bord voor hun neus: homoseksueel.

Goof Bakker

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button