fbpx
LiefhebberMilitairNieuwsOnderwerpen

Nederlandse F-35’s weer vertrokken naar Verenigde Staten

De twee Nederlandse F-35’s die de afgelopen weken op de vliegbasis Leeuwarden stonden, zijn op de weg terug naar de Verenigde Staten. Onder begeleiding van twee Nederlandse KDC-10’s vliegen de toestellen via Bangor (Maine) naar de vliegbasis Edwards in Californië.

Schiphol
Vanwege de werkzaamheden aan de baan op de vliegbasis Eindhoven, konden de KDC-10’s niet vanaf hun thuisbasis vertrekken. Maandagmiddag landden ze op Schiphol, vanwaar ze op dinsdagochtend zijn vertrokken richting de Verenigde Staten. De twee F-35’s stegen dinsdag rond 10 uur op vanaf Leeuwarden. Kolonel Bert Smit, één van de Nederlandse F-35 vliegers, vertelde aan de Leeuwarder Courant: “De tanker gaat mee, dus die bepaalt de snelheid. We doen er denk ik zeven uur over naar Bangor, Maine, en dan nog eens 5,5 uur naar Edwards Air Force Base. Dat doen we nu op één dag. We hebben vier Nederlandse F-35 vliegers en twee zijn al naar Bangor om ons daar af te lossen.’’

Eén van de Nederlandse KDC-10's op Schiphol © Leonard van den Broek
Eén van de Nederlandse KDC-10’s op Schiphol © Leonard van den Broek

Terug in 2019
De F-35’s waren de afgelopen drie weken in Nederland, onder meer om ‘belevingsvluchten‘ uit te voeren en om deel te nemen aan de Luchtmachtdagen. Wie de F-35 gemist heeft, zal een paar jaar geduld moeten hebben. In 2019 komen de eerste operationele F-35’s naar Nederland, ter vervanging van de F-16. De verwachting is dat de twee toestellen die nu in Nederland waren, ook na 2019 in de Verenigde Staten zullen blijven voor operationele test- en traingsdoeleinden.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button