fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNieuwsOnderwerpen

Deel IJsselmeer drooggelegd voor berging vliegtuig

Een stuk van het IJsselmeer wordt in augustus tijdelijk drooggelegd om een Britse bommenwerper te kunnen bergen. Het vliegtuig wordt geborgen omdat op de locatie zand moet worden gewonnen.

De berging gaat op 22 augustus van start en duurt volgens de gemeente De Friese Meren ongeveer vier weken. Rond het toestel, waarschijnlijk een Vickers Wellington, liggen in ieder geval twee bommen. Om het toestel te kunnen bergen, worden rondom het vliegtuig damwanden geslagen. Dat gebied, van 25 bij 36 meter, wordt vervolgens drooggelegd. Volgens majoor Arie Kappert, stafofficier vliegtuigberging bij defensie is het de eerste keer dat een vliegtuig geborgen wordt.

Dat het toestel een Vickers Wellington is, is volgens de gemeente en de Luchtmacht niet zeker. “Als blijkt dat het een ander toestel is, dan heeft iemand wat uit te leggen en dat zijn niet wij”, stelt Kappert. Het bewuste vliegtuig werd volgens de verhalen in de nacht van 8 op 9 mei 1941 uit de lucht geschoten boven het IJsselmeer, op vijftien kilometer ten westen van Lemmer.

Bekijk ook onze reportage over themadag Luchtoorlog van museum Schokland.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button