De stakingen bij Air France, raken ook KLM. Dat stelt CEO Pieter Elbers zaterdagochtend in een interview met het Financieele Dagblad. Elbers wil niet teveel aandacht besteden aan de perikelen met de piloten. “Ik kijk liever samen naar de uitdagingen buiten de groep”, zegt hij.
Die uitdagingen wil Elbers tegemoet treden met Jean-Marc Janaillac, de nieuwe CEO van Air France-KLM die op 5 juli begint. De laatste maanden is Air France vooral negatief in het nieuws. Dat beeld roept in Nederland opnieuw de vraag op of het ‘huwelijk’ in 2004 een goed idee was. Elbers vindt dat er veel veranderd is.
“KLM is onderdeel van Air France-KLM. Dat heeft ons veel gebracht: groei, nieuwe bestemmingen, noodzakelijke omvang. Tegelijkertijd moeten we ook zorgen dat we hier goede dingen kunnen blijven doen en als KLM onze eigen rol en identiteit behouden. Die ruimte hebben we nodig. Niet om ons af te zetten tegen Air France, maar juist om het maximale uit KLM te halen”, stelt hij.
De rekening voor de staking ligt in Frankrijk, benadrukte Air France-KLM topman De Juniac enkele weken geleden. Die rekening loopt richting de veertig miljoen euro. “Maar natuurlijk raakt het onze reputatie ook. Ik heb geprobeerd om intern duidelijk te maken hoe ik erover denk”, zegt Elbers. Voor komende week hebben de Franse pilotenbonden een nieuwe staking aangekondigd.
Bezuinigingen
Binnen KLM zelf zijn er ook spanningen: voor het grondpersoneel, ruim 16.000 medewerkers, wordt onderhandeld over een nieuwe cao. Vakbond FNV schuwt daarbij protestacties niet. Ook op het hoofdkantoor moet bezuinigd worden, daar wordt nog voor de zomer een begin mee gemaakt. De bezuinigingen zijn de enige optie om te overleven, herhaalt Elbers. “Die veranderingen voeren we niet door voor de lol. Dat doen we omdat het nodig is om te kunnen blijven investeren in groei en banen. De buitenwereld is veranderd en wij moeten daarin mee. Veel KLM’ers begrijpen dat ook.”