fbpx
Foto-artikelLiefhebberMilitairOnderwerpen

Nederlandse deelname aan Turkse luchtmacht-oefening | Foto’s

Minimaal één keer per jaar organiseert de Turkse luchtmacht een grootschalige internationale oefening op de vliegbasis Konya. Onder de naam “Anatolian Eagle” komen Turkse en buitenlandse luchtmachtsquadrons bijeen om gedurende twee weken diverse oefenmissies te vliegen. Dit jaar nam de Koninklijke luchtmacht ook aan deze oefening deel met een KDC-10.

Tientallen F-16’s

De allereerste “Anatolian Eagle” oefening vond plaats in 2001, toen de Turkse, Amerikaanse en Israelische luchtmachten op initiatief van Turkije gezamenlijk een oefening hielden op Konya. Sindsdien is de opzet van deze oefening alleen maar groter geworden. Jaarlijks organiseert het ‘Anatolian Eagle Training Center’ nu meerdere oefeningen. Soms is het kleinschalig, met naast Turkije één ander land, maar tenminste een keer per jaar pakt men groots uit.

Vergelijkbaar met Frisian Flag op de vliegbasis Leeuwarden of Red Flag op Nellis Air Force Base, komen dan enkele tientallen gevechtsvliegtuigen naar Konya. Dit jaar waren dat F-16’s uit Pakistan en Tornado’s uit Italië en Saoedi-Arabië. Verder namen een Nederlandse KDC-10 en een NAVO E-3A AWACS aan de oefening deel. Van Turkse zijde is de deelname altijd aanzienlijk; dit jaar namen er meer dan 40 Turkse luchtmachttoestellen deel, waarvan het overgrote deel F-16’s. Ook vlogen er nog enkele F-4E Phantoms. Met de naderende uitfasering van de Phantom in Turkije, begint dit type een zeldzaamheid te worden.

F-4E Phantom 2020 van de Turkse luchtmacht © Paul Mali
F-4E Phantom 2020 van de Turkse luchtmacht © Paul Mali

AWACS

Tijdens dergelijke groots opgezette oefeningen wordt altijd gebruik gemaakt van verschillende oefenscenario’s. Verschillende vliegtuigen voeren verschillende taken uit, variërend van luchtverdediging tot het aanvallen van gronddoelen. Tijdens de vlucht krijgen piloten te maken met (gesimuleerde) luchtverdedigingsraketten die ontweken moeten worden. De NAVO E-3 AWACS en de Turkse E-7T spelen beide een coördinerende rol in het geheel. Met een oppervlak van meer dan 170.000 vierkante kilometer, biedt het oefengebied rond Konya meer dan voldoende ruimte om de scenario’s waarheidsgetrouw uit te voeren.

Fotograaf Paul Mali was voor Up in the sky aanwezig tijdens de mediadagen op Konya. Hieronder een selectie van zijn foto’s.

F-16C van de Turkse luchtmacht © Paul Mali
F-16C van de Turkse luchtmacht © Paul Mali

 

F-16D van de Turkse luchtmacht © Paul Mali
F-16D van de Turkse luchtmacht © Paul Mali

 

Close up van een Turkse F-16C in de start vanaf Konya © Paul Mali
Close up van een Turkse F-16C in de start vanaf Konya © Paul Mali

 

F-4E Phantom 2020 van de Turkse luchtmacht © Paul Mali
F-4E Phantom 2020 van de Turkse luchtmacht © Paul Mali

 

F-4E Phantom 2020 van de Turkse luchtmacht © Paul Mali
F-4E Phantom 2020 van de Turkse luchtmacht © Paul Mali

 

F-16A van 11 squadron 'Arrows' van de Pakistaanse luchtmacht © Paul Mali
F-16A van 11 squadron ‘Arrows’ van de Pakistaanse luchtmacht © Paul Mali

 

F-16B van 11 squadron 'Arrows' van de Pakistaanse luchtmacht © Paul Mali
F-16B van 11 squadron ‘Arrows’ van de Pakistaanse luchtmacht © Paul Mali

 

Een Tornado IDS van de Saoedische luchtmacht © Paul Mali
Een Tornado IDS van de Saoedische luchtmacht © Paul Mali

 

Een Tornado IDS van de Saoedische luchtmacht met op de achtergrond een landende Turkse Hercules C-130 © Paul Mali
Een Tornado IDS van de Saoedische luchtmacht met op de achtergrond een landende Turkse Hercules C-130 © Paul Mali

 

A400M van de Turkse luchtmacht © Paul Mali
A400M van de Turkse luchtmacht © Paul Mali

 

Een E-7T van de Turkse luchtmacht
Een E-7T van de Turkse luchtmacht © Paul Mali

 

Een A330 tanker van de Saoedische luchtmacht © Paul Mali
Een A330 tanker van de Saoedische luchtmacht © Paul Mali

 

C-130E Hercules van de Pakistaanse Luchtmacht © Paul Mali
C-130E Hercules van de Pakistaanse Luchtmacht © Paul Mali

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button