fbpx
OnderwerpenProfessional

‘Brexit bemoeilijkt leven zakenreiziger’

Dankzij het feit dat het Verenigd Koninkrijk (VK) deel uitmaakt van de Europese Unie, is het voor zakenreizigers vanuit het vasteland van Europa en het eiland relatief eenvoudig om op en neer te reizen. Mochten de Britten op 23 juni stemmen voor een Brexit, dan kan dat negatieve gevolgen hebben, waarschuwt de Global Business Travel Association (GBTA) in haar meest recente outlook.

Managable
Voordat het VK onderdeel was van de Unie, was het reizen erheen en er vandaan lastiger dan nu het geval is. “Als lid van de Europese Unie kan er onbeperkt gereisd worden binnen het blok, waardoor het maken van zakenreizen veel makkelijker is dan voorheen,” aldus de GBTA. Evengoed denkt de organisatie dat een eventuele Brexit voor de meeste landen ‘managable’ is, met uitzondering van een land als Ierland, waarvan de economie zeer nauw verweven is met die van het VK.

Omwenteling
De GBTA stelt verder dat een -onwaarschijnlijke- Brexit wellicht andere landen zal inspireren om ook eens goed te kijken naar hun lidmaatschap van de Unie. “Waardoor het hele bestaan ervan op de helling komt te staan.” Dan zijn de gevolgen van de financiële, economische en culturele omwenteling ‘significant’.

Ondanks het aanstaande Brexit-referendum, de sluimerende vluchtelingencrisis en de aanhoudende onzekerheid in de wereldwijde economie, is de West-Europese zakelijke reismarkt op dit moment volgens de GBTA robuust en zijn de voortekenen voor de komende maanden en zelfs jaren, positief.

Vijf grootste
De GBTA Foundation, de denktank van de organisatie die de outlook opstelt, voorziet dat de uitgaven aan zakenreizen in West-Europa dit jaar toenemen tot ruim 211 miljard dollar en volgend jaar veder groeien naar bijna 226 miljard dollar. “Een groei van respectievelijk 6,3 en 6,8 procent.” De onderzoekers keken daarvoor naar de vijf grootste markten: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, die samen goed zijn voor 70 procent van de West-Europese zakenreismarkt. “En dienen als sterke indicator voor de bredere Europese markt.”

Crises
De trends in die vijf landen laten zien dat de vraag naar zakenreizen en het vertrouwen groeit. “De zakelijke reismarkt doorstaat niet alleen alle crises, maar bloeit juist en groeit harder dan menig andere grote zakenreismarkt,” zegt Catherine McGavock van de GBTA. Met de crises doelt zij op de Griekse schuldencrisis, de Syrische vluchtelingenstroom, de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel en het aanstaande Brexit-referendum.

Groeicijfers
Voor Duitsland wordt dit jaar een groei van 7,6 procent voorspeld en voor volgend jaar maar liefst 9,3 procent, op een huidige omvang van 63,5 miljard dollar. Voor het VK is dat respectievelijk 7,9 procent en 6,9 procent op een omvang van 47,1 miljard dollar. Frankrijk groeit relatief gezien wat langzamer met 3,9 procent in 2016 en 5,8 procent volgend jaar, bij een huidige omzet van 37,1 miljard dollar. Hetzelfde geldt voor Italië: op een omzet van 31,6 miljard dollar dit jaar plus 3,6 procent en volgend jaar 3,5 procent. Voor Spanje tenslotte voorziet de GBTA groeicijfers van 6,5 procent en 5,1 procent uitgaande van een omvang van 19,4 miljard dollar van de zakelijke reismarkt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button