NieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol

Schiphol zit Charles de Gaulle op de hielen

In mei hebben nagenoeg evenveel passagiers gebruikgemaakt van Schiphol als van Parijs Charles de Gaulle. De Nederlandse luchthaven staat daardoor op het punt om de nummer twee van Europa te worden, zo blijkt uit een analyse van Up in the Sky.In de afgelopen maand kon Schiphol 5.741.000 passagiers verwelkomen, een plus van 6,7% ten opzichte van een jaar geleden. In dezelfde periode vlogen 5.742.000 mensen vanaf Parijs Charles de Gaulle (-1,1%), slechts 1000 meer dan vanaf Schiphol.

Stakingen
Frankrijk kampt al maandenlang met stakingen van Air France en de luchtverkeersleiders. Charles de Gaulle, de grootste luchthaven van het land, ondervindt daar veel hinder van. Doordat er vorig weekend opnieuw veel piloten het werk neerlegden, is het goed mogelijk dat Schiphol de Franse luchthaven al in juni inhaalt. Daarmee zou het de tweede luchthaven van Europa worden, na Londen Heathrow.

Problemen
In mei waren Frankfurt en Istanbul Atatürk de nummers vier en vijf van het Europese continent. Beide zagen hun passagiersaantallen flink dalen, met respectievelijk -5,5% en -5,2%. Door overcapaciteit heeft Lufthansa het aantal vluchten vanaf Frankfurt moeten beperken, terwijl Istanbul last had van wegblijvende toeristen. Zij mijden Turkije nadat er tientallen doden zijn gevallen bij terroristische aanslagen.

De volledige top vijf zag er in mei 2016 als volgt uit:
1. Londen Heathrow (6.293.000, -0,8%)
2. Parijs Charles de Gaulle (5.742.000, -1,1%)
3. Amsterdam Schiphol (5.741.000, +6,7%)
4. Frankfurt (5.303.000, -5,5%)
5. Istanbul Atatürk (5.225.000, -5,2%)

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.