fbpx
ProfessionalVeiligheid

CEO Emirates: “Verbeter trackingmogelijkheden van toestellen”

De industrie moet snel met verbeterde trackingmogelijkheden komen om vermiste vliegtuigen eerder te kunnen vinden. Dat zei Emirates CEO Tim Clark tijden de laatste IATA bijeenkomst in Dublin.

Clark doet de oproep naar aanleiding van de crash van Egyptair vlucht MS804, die bijna een maand later pas gevonden werd, maar ook vanwege de nog altijd vermiste MH370 van Malaysia Airlines. “We hebben zoveel ‘wake-up calls’ gehad, die duidelijk maken dat we meer moeten doen. Er moet wat mij betreft een nieuw protocol komen om passagiers te beschermen. Waar we nu staan, is niet goed genoeg.” Ook over de kwaliteit van de huidige trackingsystemen is Tim Clark niet te spreken. “Het is een schande.”

IATA heeft deze maand toegezegd nieuwe standaarden te implementeren om sneller data te verkrijgen en onderzoekers beter te kunnen helpen met het zoeken naar de oorzaak van een crash. Nog dit jaar wordt een besluit genomen ‘welke technologie daar het beste voor is.’

Live-streaming van de data is een optie, maar volgens IATA’s hoofd Veiligheid Gilberto Lopez Meyer is de hoeveelheid data zo groot, dat de huidige digitale infrastructuur er niet klaar voor is. Volgens hem worden er naar meerdere opties gekeken.

Een groep van Arabische maatschappijen, waaronder Emirates, Etihad en Qatar Airways, is zelf al bezig met dit probleem. Zij hebben een aantal bedrijven op het oog die de technologie hebben om vliegtuigen vanaf de grond in de gaten te houden, ook als ze van de radar verdwijnen.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button