fbpx
Business JetsLiefhebberOnderwerpen

Eerste B787 privéjet in gebruik

Aankomende maand zal de Chinese HNA Aviation Group een privéjet-versie van de Boeing 787 in gebruik nemen. Het Chinese bedrijf wordt hiermee de eerste gebruiker van de zogeheten BBJ-787.

Het toestel heeft een prijskaartje van ruim €260 miljoen en kan een afstand van bijna 16.000 kilometer afleggen.

Nieuwe markt
Volgens CEO Stephen Vella van Kestrel Aviation Management, dat meewerkte aan het ontwerp van de speciale Dreamliner, is er een nieuwe markt ontstaan voor tweemotorige widebodytoestellen zoals de B787 en de A350.

Voorheen waren twinjets nauwelijks in trek voor gebruik als privétoestel. Dit had voornamelijk te maken met de ETOPS-regelgeving, waardoor deze toestellen op veel plekken niet mochten vliegen.

Door de komst van meer betrouwbare en efficiëntere vliegtuigmotoren kan het vliegbereik van de twinjets worden uitgebreid. De relatief zuinige toestellen winnen daardoor snel terrein ten koste van viermotorige concurrenten als de Boeing 747.

Toekomst
Volgens Vella zal er de komende 15 tot 20 jaar vooral uit het Midden-Oosten en Azië veel vraag zijn naar de BBJ-787.

Het interieur van de BBJ-787.  ©Boeing
Het interieur van de BBJ-787. ©Boeing

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button