fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Ik ga naar Mars en neem mee van Mary Roach – 4 sterren

Roach_Ik ga naar Mars en neem meeMary Roach | Ik ga naar Mars en neem mee
Paperback | 383 pagina’s | € 17,50
ISBN 978-94-90574-29-1
Maven Publishing | 2011
Waardering_Recensie_Sterren_4

In Ik ga naar Mars en neem mee: De merkwaardige wetenschap van leven in de ruimte verkent Mary Roach, succesvol Amerikaans non-fictie auteur, de (on)mogelijkheden van een eventuele bemande missie naar Mars. Niet gehinderd door enige kennis van ruimtevaart, luchtvaartgeneeskunde of de talloze technische mission impossibles die de vooruitgang kenmerken, verschaft Roach zich toegang tot de hoogste regionen van onder andere NASA en de Japanse Ruimtevaartonderzoeksorganisatie om de lezer mee te nemen op een komische ontdekkingsreis.

Puttend uit de ervaringen van astronauten zo ver terug als Jim Lovell, één van de eerste Amerikaanse ruimtereizigers met in 1965 zijn ruimtedoop in de Gemini VII, reconstrueert Roach de ontwikkelingen in met name het Amerikaanse ruimtevaartprogramma van 1949 tot nu (2010) zonder van haar boek een droog en onuitputtelijk naslagwerk te maken. Haar doel is dan ook niet om haar lezers op te leiden tot deskundigen, maar vooral om hen te vermaken met grappige feiten en voorvallen uit onontgonnen gebied. Al lezend groeit het respect voor astronauten, onderzoekers en proefpersonen die er werkelijk bijna alles voor over hebben een verblijf in de ruimte zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. De simpelste dagelijkse handelingen kunnen in gewichtloze toestand uitgroeien tot extreme uitdagingen, om over de geur in een afgesloten ruimtestation waarin wekenlang alles van eten tot ontlasting heeft rondgezweefd nog maar te zwijgen.

Roach beantwoordt niet zozeer de vraag óf er ooit een bemande missie naar Mars gaat plaatsvinden. Dit zou ook een onmogelijke opgave zijn omdat dit niet alleen afhangt van technische haalbaarheid, maar vooral ook van een ingewikkelde klomp politieke, morele en financiële motieven en afwegingen. Wel stemt haar relaas hoopvol wat betreft die technische haalbaarheid; er is namelijk geen probleem waar het NASA personeel zich niet in vastbijt tot het er – soms letterlijk – bij neervalt. Met alle door Roach op aanstekelijke – om niet te zeggen smeuïge – wijze beschreven hilariteit van dien.

[bol_product_links block_id=”bol_57696bba092cf_selected-products” products=”1001004011507591″ name=”Ik ga naar Mars en neem mee” sub_id=”Mary Roach” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button