fbpx
AirlinesBestellingenNieuwsOnderwerpenProfessionalVliegtuigen

Southwest stelt levering 67 737 MAX’en uit

Southwest Airlines stelt de afname van 67 Boeing 737 MAX 8’s met zes jaar uit. De toestellen worden tussen 2023 en 2025 in de vloot verwacht. De maatschappij blijft wel launch-customer en verwacht het eerste vliegtuig volgend jaar te krijgen.

Het uitstel zorgt ervoor dat een bedrag van 1,9 miljard dollar pas in het volgende decennium wordt uitgegeven.
De financiële huishouding is volgens Bloomberg de reden voor de maatregel. Door de investering uit te stellen, kan er de komende jaren geïnvesteerd worden in technologische verbeteringen.

“Het heeft niets te maken met de MAX. Dit is een geweldig vliegtuig, waarmee we in 2017 zullen vliegen”, stelt chief financial officer Tammy Romo.

Southwest heeft bij Boeing 170 exemplaren van de MAX 8 besteld. De toestellen vervangen de 737 classic’s, waarvan er nog 114 vliegen. Om deze vliegtuigen toch uit te faseren, worden volgend jaar zes 737-800’s geleverd door Boeing. Oorspronkelijk zouden deze toestellen pas in 2018 komen. De classic’s worden ook vervangen door tweedehands toestellen, liet CEO Gary Kelly weten. “We hebben nu niet al die toestellen van Boeing nodig”, stelt hij.

Geen vertraging
Een woordvoerder van Boeing laat weten dat de vertraging voor de vliegtuigbouwer geen probleem zal opleveren, omdat voldoende andere maatschappijen de vrijgekomen productieslots willen hebben.

Inzetverbod
De pilotenvakbonden van Southwest eisten in mei een inzetverbod voor het nieuwe toestel. Dat deden ze omdat de contractonderhandelingen met de maatschappij niet opschoten. Bij Southwest wordt in de contracten vastgelegd op welk type toestel een piloot vliegt.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button