fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

IATA wil meer aandacht voor cyberattacks

IATA wil dat er meer aandacht komt voor cyberaanvallen. Die zijn een gevaar voor de luchtvaart en moeten beter onder de loep genomen worden.

Onlangs was Air India het slachtoffer van een cyberaanval. Bij de aanval werden frequent flyer program accounts gehackt. Volgens de autoriteiten in Dehli gaat het om om 20 accounts; de hackers hebben voor 24.000 dollar aan flying miles buitgemaakt.

Volgens IATA kan een cuberaanval ook gevolgen hebben voor het luchtverkeer. Vrijwel elk toestel maakt gebruik van internet om informatie  in te winnen of te verzenden. Zo wordt bijvoorbeeld informatie naar de air traffic services en operation control centre gestuurd. Ook op de grond wordt door middel van een gatelink data uitgewisseld. Al deze communicatiemiddelen zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen.

IATA
Tijdens een bijeenkomst van IATA debatteerden experts op het gebied van IT over de problemen en een mogelijke oplossing. Volgens de specialisten, onder andere de CEO van Thales USA en de beveiligingschef van het World Economic Forum kunnen  de cyberaanvallen variëren van het overnemen van de communicatie tussen toestel en grond tot hacken van frequent flyer programma’s en het vervalsen van documenten. Ook stellen ze dat circa 13 procent van alle aanvallen door insiders opgezet worden.

Hoewel de aanvallen nooit totaal uitgesloten kunnen worden, zijn er wel maatregelen die genomen kunnen worden. Experts pleiten ervoor om regelmatig de cybersecurity te verbeteren en nauw samen te werken met regeringen en veiligheidsdiensten. Andere experts stellen dat het nodig is om snel nieuwe wetten op te stellen om tegen de mogelijke dreigingen te kunnen optreden.

Bestel het boek Love is in the air!
Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button