fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerpen

41 doden na aanslag luchthaven Istanbul

Op Istanbul Atatürk Airport is dinsdagavond rond tien uur lokale tijd een aanslag geplaagd.

Drie mensen hebben zichzelf opgeblazen in de vertrekhal. Voordat ze hun zelfmoordbommen tot ontploffing brachten hebben ze met automatische wapens op de menigte gevuurd. Op foto’s is een enorme ravage te zien.

De politie heeft geprobeerd twee van hen te stoppen voordat ze bij de rij voor de security waren. Daar bliezen ze zich op.

Doden
Er zijn zeker 41 doden gevallen door de aanslag. Daarnaast wordt er gesproken over 147 gewonden, waarvan een onbekend aantal ernstig. Volgens het Nederlandse consulaat in Istanbul zijn er geen Nederlanders gewond geraakt of gedood. Er zijn diverse andere buitenlanders onder de slachtoffers.

Het eerste onderzoek wijst naar de Islamitische Staat. Geen enkele groepering heeft tot nu toe de aanslag opgeëist.

De overeenkomsten met de aanslag op Brussels Airport zijn groot. Ook daar deden zich explosies voor door zelfmoordterroristen. 32 mensen werden gedood.

Luchthaven tijdelijk gesloten
Vliegtuigen mochten na de aanslag niet meer op Istanbul Atatürk landen of opstijgen. Speciale eenheden van de Turkse politie hadden de terminals ontruimd.

In de nacht van dinsdag op woensdag is rond half zes het vliegverkeer weer hervat. Turkish Airline heeft alle vluchten tot 08:00 uur opgeschort zegt de maatschappij in een verklaring.

KLM
Vlucht KL1617 van KLM was onderweg naar Istanbul, maar is boven Hongarije teruggekeerd. Het toestel is rond 12 uur vannacht geland op Schiphol.

De maatschappij heeft het volgende statement naar buiten gebracht:

“Naar aanleiding van de explosies op de luchthaven van Istanbul, is de KL1617 op weg van Amsterdam naar Istanbul terug gekeerd naar Amsterdam. De KL1610 Istanbul-Amsterdam van morgen 29 juni is geannuleerd. KLM afhandelingspersoneel en crew waren tijdens de aanslag niet op de luchthaven aanwezig en zijn ongedeerd.”

Screenshot van Flightradar24.
Screenshot van Flightradar24.

Beelden

Updates volgen.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button