fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

Schiphol met China Eastern grootste SkyTeam-hub

Met de komst van China Eastern Airlines naar Schiphol, is de luchthaven nu de grootste SkyTeam-hub ter wereld. Dat zei CEO Perry Cantarutti van de alliantie tijdens het welkomstdiner van de airline in het Hilton hotel op de luchthaven. “Amsterdam is het thuis van het SkyTeam.”

Schiphol wordt nu aangevlogen door zeventien van de twintig SkyTeam-leden. Het bestuur van de luchtvaartalliantie zetelt ook op de luchthaven. CEO Jos Nijhuis van Schiphol sprak bij de aankomst van de eerste vlucht al van ‘de meest diverse SkyTeam-hub’. Van de twintig SkyTeam leden vliegen alleen Vietnam Airlines, AerolineaArgentinas en Middle East Airlines niet naar Schiphol. Saudia vliegt met cargo op Schiphol, niet met passagierstoestellen.

Lounge
De kans dat Schiphol ook een SkyTeam-lounge krijgt, is klein. De lounges van het samenwerkingsverband zijn juist bij uitstek bedoeld voor luchthavens waar de leden niet heel groot aanwezig zijn, wat in Amsterdam met KLM nadrukkelijk niet het geval is. Er zijn meerdere lounges, waaronder op Dubai en Heathrow.

vlnr: China Eastern cabin crew, Nijhuis, Perry, Wu, ©Up in the Sky
vlnr: China Eastern cabin crew, Nijhuis, Perry, Wu, ©Up in the Sky
Meest diverse
Behalve het feit dat Schiphol nu de grootste hub van SkyTeam is, heeft Schiphol deze zomer wekelijks 65 vluchten van en naar China. “En verwachten we aan het eind van het jaar meer dan 1,5 miljoen reizigers uit de Chinese regio te hebben ontvangen”, aldus Nijhuis.

Parijs is met zestien airlines ook een diverse hub voor SkyTeam. Nummer drie is Rome met 15 maatschappijen. Ook Heathrow heeft veel SkyTeam maatschappijen, maar is geen basis van één van de SkyTeam leden. De grootste luchthaven qua aantal vluchten is nog steeds Atlanta, waar Delta Airlines de thuisbasis heeft. Van die luchthaven vertrekken dagelijks 7.000 vluchten. Parijs en Amsterdam hebben circa 2.700 dagelijkse vluchten. Daarna komt Guangzhou (China) met 2.500, meldt een woordvoerder van SkyTeam aan Up in the Sky.

Uniek
“Buiten greater China en Korea is Amsterdam de enige luchthaven waar de Chinese familie compleet is”, aldus Pieter Elbers (CEO KLM). De familie bestaat uit China Eastern, China Southern, China Airlines en Xiamen Airlines.

SkyTeam
Leden die wel op Schiphol vliegen zijn: Aeroflot, Aeroméxico, Air Europa, Air France, Alitalia, China Airlines, China Eastern, China Southern, Czech Airlines, Delta Air Lines, Garuda Indonesia, Kenya Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Air, Saudia (cargo), TAROM en Xiamen Airlines. De maatschappijen samen zien 612 miljoen reizigers die met ruim 16 duizend dagelijkse vluchten naar 1.057 bestemmingen in 177 landen vliegen.

Een Schiphol woordvoerster vult tegenover Up nog aan dat er in 2015 34,8 miljoen SkyTeam passagiers op Schiphol waren. Dit is 60% van het totaal aantal passagiers. Het aantal vliegbewegingen van SkyTeam members maakt 58% van alle bewegingen op de luchthaven uit. Vanaf Amsterdam zijn er 160 bestemmingen die met een SkyTeam-lid bereikt kunnen worden. Het hoofdkantoor van de alliantie is gevestigd in het WTC op Schiphol.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button