fbpx
Foto-artikelLiefhebberMilitairNieuwsOnderwerpen

Belgische Luchtmachtdagen in teken van vervanging F-16 | Foto’s

Op 25 en 26 juni organiseerde de Belgische luchtmacht haar tweejaarlijkse “Belgian Air Force Days”, ditmaal op de vliegbasis Florennes. Thema was het 70-jarig bestaan van de Belgische luchtmacht, officieel aangeduid als de Luchtcomponent van de Belgische defensie. Maar ook de toekomstige vervanging van de Belgische F-16 drukte zijn stempel op de dag.

Alpha Jets van de Patrouille de France © Leonard van den Broek
Alpha Jets van de Patrouille de France © Leonard van den Broek

Naast een aantal historische vliegtuigen en demoteams, waren de meeste vliegtuigtypes aanwezig die kandidaat zijn als opvolger van de F-16. Zowel de Franse Dassault Rafale, de Brits-Duits-Italiaanse Eurofighter als de Zweedse SAAB JAS39 Gripen vlogen voor.

Dassault Rafale van de Franse luchtmacht © Leonard van den Broek
Dassault Rafale van de Franse luchtmacht © Leonard van den Broek

 

Een Eurofighter Typhoon van de Royal Air Force © Leonard van den Broek
Een Eurofighter Typhoon FGR.4 van de Royal Air Force © Leonard van den Broek

 

SAAB JAS39 Gripen van de Tsjechische luchtmacht © Leonard van den Broek
SAAB JAS39C Gripen van de Tsjechische luchtmacht © Leonard van den Broek

 

Oorspronkelijk zou ook een Amerikaanse Boeing F/A-18E/F Super Hornet deelnemen aan de show. Maar omdat Denemarken al de keuze heeft gemaakt voor de F-35, zegde Boeing het bezoek van de Super Hornet aan Denemarken en België af. De honneurs werden waargenomen door een Zwitserse en Spaanse ‘legacy’ F/A-18 Hornet. De vijfde kandidaat, de Lockheed F-35, was aanwezig in de vorm van een levensgroot mock-up model.

Een F-18 Hornet van de Zwitserse luchtmacht vliegt met hoge snelheid voorbij © Leonard van den Broek
Een F/A-18C Hornet van de Zwitserse luchtmacht vliegt met hoge snelheid voorbij © Leonard van den Broek

 

De afgelopen maanden zijn er al talloze berichten verschenen in Belgische media over de aankomende vervanging van de F-16. Daaruit komt naar voren dat de F-35 een grote kanshebber is, ondanks de relatief hoge kostprijs. Het is het meest geavanceerde toestel (een “vijfde generatie” gevechtsvliegtuig) in vergelijking met de Typhoon, Gripen, Super Hornet en Rafale (alle “vierde” of “vier-en-een-halfde generatie”). Maar wat mogelijk nog zwaarder weegt: de beoogde samenwerking met Nederland. In België gaan steeds meer stemmen op om op het gebied van defensie, samen op te trekken met buurlanden. Omdat Nederland qua omvang van het defensie-apparaat en -budget gelijkwaardig is, ligt een samenwerking meer voor de hand dan bijvoorbeeld met ‘grote broer’ Frankrijk. De Nederlandse en Belgische marine werken al intensief samen. Ook op het gebied van luchtverdediging is er sprake van samenwerking.

Het is nog niet bekend wanneer de beslissing over de aanschaf van de ± 34 gevechtsvliegtuigen genomen zal worden. De verwachte levensduur van de ongeveer 60 nog operationele Belgische  F-16’s eindigt rond 2023.

 

AH-64 Apache van de Koninklijke luchtmacht laat flares los © Leonard van den Broek
AH-64 Apache van de Koninklijke luchtmacht laat flares los © Leonard van den Broek

 

Slowaakse MiG-29AS © Leonard van den Broek
Slowaakse MiG-29AS. Slowakije is op zoek naar een vervanger voor de MiG-29 © Leonard van den Broek

 

Mirage 2000N van de Franse luchtmacht © Leonard van den Broek
Mirage 2000N van het “Ramex Delta Tactical Display Team” van de Franse luchtmacht © Leonard van den Broek

 

F-16AM van de Deense luchtmacht © Leonard van den Broek
F-16AM van de Deense luchtmacht. Denemarken heeft gekozen voor de F-35 als opvolger van de F-16 © Leonard van den Broek

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button