fbpx
IncidentenNieuwsNL NieuwsOnderwerpenVeiligheid

Nederlandse delegatie bezoekt Moskou in kader MH17-onderzoek

Een delegatie van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de politie brengt deze week een bezoek aan Moskou, in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Dat heeft een woordvoerder van het OM aan Up in the Sky laten weten.

Overleggen
Volgens de woordvoerder dient het bezoek “om te overleggen over de uitvoering van het rechtshulpverzoek dat is gedaan in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met de MH17.”

Relevant
In een eerder stadium deed Nederland al een verzoek aan Rusland om voor het onderzoek relevante informatie te verkrijgen. Daar is ook inhoudelijk door de Russen op gereageerd. “Over die reactie zijn we in overleg,” vult de woordvoerder van het OM aan.

De inhoud van het aanstaande bezoek moet volgens hem gezien worden als een toelichting op het verzoek om informatie van Nederlandse zijde. “Er is meer informatie nodig.”

Joint Investigation Team
Het Joint Investigation Team (JIT) bestaat uit OM en politie van Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne. De landen werken samen aan het strafrechtelijk onderzoek, dat tot doel heeft de daders van de crash van MH17 op te sporen en te vervolgen. Het JIT presenteert na de zomer de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash van vlucht MH17. Het gaat dan om het wapen waarmee het vliegtuig is neergehaald en de exacte afvuurlocatie van het wapen.

Het gaat dan om enkele punten in de analyse van het forensisch onderzoek en informatie waarom is verzocht in een aantal rechtshulpverzoeken. Zo verwacht het JIT nog informatie uit de Russische Federatie over BUK-installaties. Inmiddels heeft het OM de betrokken landen laten weten binnen twee maanden antwoord te verwachten, om de informatie nog tijdig te kunnen betrekken bij het forensisch onderzoek.

Het JIT legt de resultaten van het onderzoek uiteindelijk vast in een strafdossier, dat is bedoeld voor de behandeling van de zaak bij de rechtbank of een tribunaal. Dit is de gebruikelijke werkwijze in een strafrechtelijk onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button