fbpx
LiefhebberMilitairNieuwsOnderwerpen

Zes F-35’s overgekomen voor Brits vliegshowdebuut – Video

Vorige week zijn zes F-35’s uit Amerika overgevlogen naar de vliegbasis RAF Fairford. Komend weekend (9 en 10 juli 2016) wordt daar de “Royal International Air Tattoo” gehouden, de grootste militaire vliegshow van Groot-Brittannië. De F-35 maakt daar zijn Brits vliegshow-debuut.

Op 29 juni kwamen drie F-35B’s aan op Fairford, de eerste keer dat er F-35’s landden op een Brits vliegveld. Twee waren er van het Marine Corps squadron VMFAT-101, gebaseerd op MCAS Beaufort (South Carolina). De derde F-35B was van het Royal Air Force operationele test detachement op Edwards AFB. ‘De eerste Engelse F-35′ was samen met de twee Marines F-35’s vertrokken vanaf Beaufort onder begeleiding van twee USAF KC-10’s en twee Marine Corps KC-130J Hercules toestellen. Doordat één van de twee KC-10’s problemen had, kon de formatie pas twee dagen later vertrekken dan oorspronkelijk gepland. Het voornaamste verschil met de F-35A is dat de B-versie verticaal kan landen en slechts een korte startbaanlengte nodig heeft (STOVL, Short Take Off, Vertical Landing). De F-35B zal op termijn vanaf Britse vliegdekschepen gaan vliegen, zoals in het verleden de Harrier.

Een dag na de aankomst van de eerste drie F-35’s, kwamen er nog eens drie naar Fairford, ditmaal van de Amerikaanse luchtmacht. De drie USAF F-35A’s zijn afkomstig van de 56e Fighter Wing, met als thuisbasis Luke AFB in Arizona. Vanaf de vliegbasis McGuire (New Jersey) maakten ze de oversteek, ondersteund door een KC-10 en een KC-135 tanker.

De F-35B’s zullen ook deelnemen aan de Farnborough International Air Show, die vanaf 11 juli plaatsvindt. Op de officiële openingsdag van deze luchtvaartbeurs (11 juli) zal een F-35B in formatie vliegen met de Red Arrows.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button