AirlinesFrequente reizigerOnderwerp

Vergunningen afgegeven voor directe vluchten naar Havana

Acht Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben een voorlopige vergunning ontvangen voor het uitvoeren van vluchten naar Havana. American Airlines krijgt met 35 wekelijkse vluchten het grootste aandeel op de routes naar Havana, zo bepaalde het ministerie van Transport in Washington donderdag.

JetBlue Airways staat op de tweede plaats met 27 vluchten per week. Andere maatschappijen die vluchten naar Havana mogen uitvoeren zijn Delta Air Lines, United, Southwest Airlines, Alaska Airlines, Spirit Airlines en Frontier Airlines. De meeste vluchten worden uitgevoerd vanuit Miami en Fort Lauderdale, met 83 vluchten per week verdeeld over zes maatschappijen.

Een jaar geleden herstelden de Verenigde Staten en Cuba hun diplomatieke banden. In juni werden de eerste vergunningen verleend voor lijnvluchten vanuit de VS naar Cuba. Die vergunningen waren niet voor vluchten naar Havana. Charters gaan al langer uit de VS naar de hoofdstad van Cuba.

Aanbod
De maatschappijen dienden ongeveer drie keer zoveel vluchtaanvragen in dan zouden worden toegekend. Dagelijkse worden twintig retourvluchten naar Havana toegestaan. Volgens Transportminister Anthony Foxx is er gezocht naar een breed aanbod van maatschappijen van network-carriers tot low-cost carriers en een gunstige verdeling van Amerikaanse luchthavens. Het uitgangspunt was volgens het ministerie om maximale publieke opbrengsten te genereren.

Koude oorlog
Directe vluchten naar Havana worden gezien als een stap richting het afschudden van de Koude Oorlog tussen Cuba en de VS. “Vandaag nemen we een nieuwe stap vooruit om te voldoen aan Obama’s belofte om de betrekkingen met Cuba aan te halen”, aldus Foxx.

Tegen het voorlopige besluit kunnen nog bezwaren worden ingediend. Een definitieve beslissing wordt later deze zomer genomen.

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeert Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in airport operations. Henk hoopt in de toekomst mee te kunnen werken aan het ontwerp van luchthavens over de hele wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button