AirlinesNieuwsOnderwerpProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

VS verbiedt Iran-deals Boeing en Airbus

De deals van Boeing en Airbus met Iran Air lijken van de baan. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde gisteravond in met een nieuwe wet die de verkoop en financiering van de toestellen verbiedt.

De volksvertegenwoordigers stemden in met twee voorstellen. Eén van de maatregelen verbiedt het afgeven van een vergunning om toestellen aan Iran te verkopen.

Het andere amendement verbiedt banken en investeerders om geld uit te lenen aan Iran waarmee militaire vliegtuigen gekocht kunnen worden. Dit laatste geldt ook voor toestellen die later als militair toestel kunnen dienen, melden Amerikaanse media.

“De vliegtuigen van Iran Air worden ongetwijfeld gebruikt om assistentie te verlenen aan Assad, Hezbollah en andere terroristische organisaties”, schreef een senator eerder aan John Kerry, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Een financiële commissie van het Huis van Afgevaardigden debatteerde donderdag al over een voorstel waarmee de deals verboden zouden worden.

Airbus zou 118 toestellen aan Iran Air verkopen, Boeing 109. Met beide deals is ruim vijftig miljard dollar gemoeid. Boeing krijgt ongeveer 25 miljard dollar, Airbus naar verluidt 27 miljard.

Airbus
Doordat er geen vergunning wordt afgegeven, kan waarschijnlijk ook Airbus fluiten naar de deal. De Verenigde Staten moeten toestemming geven voor iedere transactie als meer dan tien procent van een product in Amerika gebouwd is. Bij de toestellen van Airbus is dit het geval.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close