fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Boeing: commerciële vloot verdubbelt in omvang

De commerciële luchtvaartvloot verdubbelt volgens Boeing in de komende twintig jaar. Die voorspelling doet de vliegtuigbouwer vandaag op de Farnborough International Airshow in haar jaarlijkse Current Market Outlook (CMO). De Europese fabrikant Airbus, komt in haar marktanalyse tot dezelfde conclusie.

Passagiers
“Ondanks de recente ontwikkelingen op de financiële markt, zal de luchtvaartsector op de lange termijn blijven groeien,” zegt Randy Tinseth, de vicepresident marketing bij Boeing Commercial Airplanes. “De commerciële vloot verdubbelt zelfs in omvang.” De vliegtuigfabrikant stelt dat het aantal passagiers in de komende twee decennia jaarlijks met 4,8 procent toeneemt.

Biljoen
Boeing gaat ervan uit dat in de komende twintig jaar er vraag is naar bijna 40.000 nieuwe toestellen. “Dat is 4,1 procent meer dan de voorspelling van vorig jaar.” De totale waarde van de verwachte orders beloopt ongeveer 5,9 biljoen dollar, aldus Boeing.

Gemiddeld
Vooral toestellen met één gangpad, single aisle of narrow bodies, zijn gewild. Dit dankzij de opkomst van low-costmaatschappijen en de toenemende vraag in opkomende markten. “In dit segment zijn 28.140 nieuwe vliegtuigen nodig, ruim 5 procent meer dan vorig jaar.”
De vraag naar widebodies loopt volgens Boeing op tot ruim negenduizend toestellen. De fabrikant signaleert dat de vraag van zeer grote vliegtuigen in deze categorie geleidelijk verschuift naar ‘gemiddelde en kleinere’ varianten.

Airbus
De Europese concurrent van Boeing, Airbus, publiceerde op de Farnborough vliegshow eveneens haar marktvoorspelling voor de komende twintig jaar. Ook zij gaan uit van een verdubbeling van de vloot in 2035 vergeleken met nu. “Ongeveer 13.000 passagiers- en vrachttoestellen worden vervangen door zuinigere types,” aldus Airbus. De groei in de markt moet vooral komen vanuit Azië.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button