fbpx
AirlinesOnderwerpen

AirAsia koopt 100 A321neo’s

AirAsia en Airbus hebben een overeenkomst getekend voor 100 A321neo toestellen. Het betreft een definitieve bestelling. In 2019 wordt de eerste geleverd.

Het is de eerste bestelling voor een groter vliegtuig dan de huidige vloot. AirAsia vliegt nu alleen met A320’s. In een A321 gaan tot 240 passagiers. Volgens Airbus hebben de A320neo’s de laagste kostprijs per stoel-kilometer.

Veel
AirAsia is van de grote getallen. Tot nu toe zijn er 170 A320’s geleverd aan de diverse dochtermaatschappijen. In totaal heeft AirAsia nu 575 toestellen in de A320-family besteld en is de grootste klant van Airbus voor de narrow-body. Per dag worden bijna 1.000 vluchten uitgevoerd naar 120 bestemmingen in 24 landen. De toestellen zit met gemiddeld 85% behoorlijk vol en dit percentage groeit elk kwartaal verder.

Populairste routes
De A321’s zullen op de drukste routes worden ingezet en op vliegvelden die erg vol zitten, zegt baas van AirAsia, Tony Fernandes. “De aankoop zag zich vertalen naar lagere prijzen voor de passagiers.” Er gaan tot 60 mensen meer in een A321 vergeleken met de huidige A320. AirAsia wil ondanks de grotere toestellen de turnaround tijd van 25 minuten handhaven. “Waar toegestaan zullen we met zelfs 3 trappen gaan werken om het baarden zo snel mogelijk laten verlopen”, zegt Fernandes.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button