fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerpen

Turkse coup mislukt: luchthaven Istanbul weer open

In Turkije is gisteravond en vannacht door militairen geprobeerd een coup te plegen. De regering van president Erdogan sloeg de coup af. Daarbij kwamen zeker 194 mensen om het leven, waaronder 104 militairen. Ruim 1500 militairen zijn gearresteerd.

Een deel van het leger claimde de macht te hebben overgenomen. “De regering blijft op haar plaats. Deze regering gaat alleen weg als het volk dat wil”, zei minister-president Binali Yildirim volgens Reuters. De bronnen achter de coup zullen “de hoogste prijs betalen”, dreigde Yildirim.

Na enkele uren werd duidelijk dat de coup afgeslagen was, toen president Recep Tayyip Erdogan op het vliegveld van Istanbul landde en zijn volk toesprak. Daar zei hij dat de coup door een kleine groep binnen het leger, die niet tegen de eenheid in het land kan, was georganiseerd. Hij beloofde het leger ‘schoon te vegen’.

Tijdens de coup sloot het leger luchthaven Ataturk bij Istanbul af. Aanhangers van Erdogan kwamen daarop naar de luchthaven. Op beelden is te zien dat er chaos was op de luchthaven. Mensen liepen op de platformen tussen de geparkeerde vliegtuigen door.

Toen de luchthaven dicht ging, was nog een aantal vluchten onderweg. Diverse toestellen van Turkish Airlines konden nog wel landen, maar vliegtuigen van KLM, British Airways, Lufthansa, Eva Air en Singapore Airlines keerden om en landden op een andere luchthaven.

De luchthaven is inmiddels weer open, er landen enkele vluchten van Turkish Airlines. Vertrekkende vluchten zijn voorlopig nog allemaal geannuleerd.

Vluchten
TUIfly laat de vluchten naar Antalya, Bodrum en Kusadasi zaterdag gewoon doorgaan. Reizigers die het niet aandurven, kunnen hun reis kosteloos omboeken. Ook Corendon voert gewoon vluchten uit.

Transavia heeft alle vluchten die zaterdagochtend naar Turkije zouden vertrekken, geschrapt. “Alle vroege ochtendvluchten naar de Turkse vakantieplaatsen zijn geannuleerd. Daar vallen ook de vluchten van touroperators onder,” zei de woordvoerder tegen de Telegraaf.

KLM annuleert in ieder geval de vlucht die vanochtend naar Istanbul vertrekt. Of de vlucht van zaterdagavond ook geannuleerd wordt, wordt op een later tijdstip besloten.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast. Het ministerie raadt aan alleen naar Istanbul of Ankara te reizen ‘als het strikt noodzakelijk is.’

Eerste bericht: 15-7 23.10 uur
Update: 10.37 uur.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button