BoekenRubrieken

Recensie: Bommenregen van Wim de Boois – 1 ster

Bommenregen_Wim de BooisWim de Boois | Bommenregen
Paperback | 158 pagina’s | € 16,95
ISBN 978-90-48440-02-3
Free Musketeers | 2016
Waardering_Recensie_Sterren_1

Elke hobbyschrijver kan zijn of haar boek uitgeven in eigen beheer of bij een ‘uitgeverij’ als Free Musketeers. Dit soort bedrijven bieden verschillende vormen van begeleiding, afhankelijk van hoeveel de hobbyschrijver in kwestie daarvoor overheeft. In het geval van Wim de Boois, die met het autobiografische Bommenregen: Een kleine ridder in een kleine oorlog zijn eerste boek bij Free Musketeers heeft uitgegeven, lijkt er van welke begeleiding dan ook geen sprake te zijn. Het colofon noemt weliswaar een corrector (bij naam!), maar zelfs dat proces lijkt niet volbracht te zijn. Er vanuit gaande dat de corrector gebruik heeft gemaakt van een spellingcheck programmaatje valt nog door de vingers te zien dat hier en daar verkeerde werkwoordsvormen zijn blijven staan; het programma rekent nu eenmaal zowel gebeurt als gebeurd goed en kijkt daarbij niet naar zinsverband. Ook het ‘mooier/beter/groter als’ zal het programma niet opmerken. Maar woorden als missien (misschien) en langzam (langzaam) rekent geen enkele spellingchecker goed, dus hoe kan het dat deze ‘woorden’ zwart op wit staan in Bommenregen?

Storend en verwonderlijk als bovenstaande is, maakt Bommenregen daarnaast ook het belang van een gedegen redactie duidelijk. De stijl in Bommenregen is klungelig en inconsistent en het is eigenlijk te hopen dat De Boois hier bewust voor gekozen heeft om duidelijk te maken dat het verhaal over een jongen die in de Tweede Wereldoorlog zijn tienerjaren nog niet heeft bereikt en op zoek gaat naar zijn in Duitsland tewerkgestelde vader, verteld wordt door de jongen in kwestie zelf. Maar zelfs als dat het geval is, zouden er manieren zijn geweest om zonder al teveel herhaling en kinderlijk taalgebruik toch aannemelijk te houden dat hier een jongetje aan het woord is. Om over het hoogfrequente gebruik van uitroep- en beletseltekens nog maar te zwijgen …

En toch, wie Bommenregen leest kan niet anders dan De Boois alsnog een paar stevige redactierondes gunnen, aangezien het verhaal an sich best potentie heeft. De kleine Wim komt over als een dappere en avontuurlijke jongen die, jong en naïef als hij is, prima in staat blijkt zijn eigen plan te trekken zelfs al heeft hij, in ieder geval aanvankelijk, geen idee wat er nu precies allemaal gebeurt en waarom overal zoveel soldaten zijn. Daarmee zou het verhaal een aanvulling hebben kunnen zijn op klassiekers als Terlouws Oorlogswinter, waarin de protagonist zich wel degelijk bewust is van de oorlog en wat dit inhoudt voor het dagelijks leven en zijn eigen veiligheid.

Helaas is het zover nog niet, en het is de vraag of het ooit zover gaat komen. Eenmaal uitgegeven is de kans klein dat een andere partij De Boois’ verhaal alsnog oppikt en het de aandacht geeft die elke tekst, ook die van de groten der aarde, nodig heeft. De Boois heeft al jong geleerd dat dromen soms uitkomen, en wie weet verrast het leven hem zoveel jaren later nog eens. Laten we het hopen. Zo niet, laten we dan hopen dat De Boois bij een eventueel volgend boek van meer en betere begeleiding gebruik zal kunnen maken.

Bestel Bommenregen van Wim de Boois rechtstreeks bij Free Musketeers

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Tags

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button