InnovatieLiefhebberOnderwerp

Facebook vanuit de lucht – Video

Eerste vlucht voor onbemand facebook-vliegtuig Aquila op zonne-energie.

Internet to the world
Volgens Facebook hebben 4 miljard mensen wereldwijd geen internet. Dat is 60% van de wereldbevolking. Van die 4 miljard woont 1,6 miljard in afgelegen gebieden. Het is onwaarschijnlijk dat daar op korte of middellange termijn internet komt. Via de gangbare manieren althans, zoals mobiele netwerken. Facebook heeft de stichting Facebook Connectivity Lab opgericht om met nieuwe technologieën, zoals vliegtuigen en satellieten, wél internet te brengen in die gebieden.

Aquila
Donderdag is de eerste grote stap gezet: De eerste vlucht van het onbemande vliegtuig Aquila. Het is een high-altitude toestel dat uiteindelijk tussen 60 en 90.000 feet (20-30 km) hoogte moet vliegen. Dat is boven de reguliere luchtvaart en -vooral- boven het weer. Het kan dan in een gebied met een diameter van 100 kilometer internet bieden. Hiervoor wordt onder andere laser communicatie gebruikt. Het toestel kan drie maanden in de lucht hangen. De spanwijdte is iets meer dan een A320, maar op cruisehoogte verbruikt de Aquila slechts 5.000 watt. Evenveel als drie haardrogers of een professionele magnetron. Topsnelheid is 120 km/u.

Vliegen
Er worden al maanden tests uitgevoerd met een schaalmodel van 20% van de ware grootte. Donderdag was het de beurt aan het ‘echte’ toestel. Het ging om een eerste test, waarbij het vliegtuig op lage hoogte vloog. Er is anderhalf uur gevlogen, drie keer langer dan gepland. Er zijn diverse tests uitgevoerd aan aerodynamica, batterijen en de besturing. De komende maanden worden de grenzen van de Aquila verkend waarin onder andere de maximum snelheid wordt getest en het op een hoogte van 60.000 voet wordt gebracht. De test werd uitgevoerd vanaf een militaire basis in Arizona.

Nog veel werk te doen
Facebook zegt dat er nog veel werk te doen is. Het duurrecord van een onbemand zonne-vliegtuig is twee weken. “Dit moet gebroken worden”, zegt Facebook strijdvaardig.

Beelden

©Facebook
©Facebook
©Facebook
©Facebook
Mission Control ©Facebook
Mission Control ©Facebook
Mark Zuckerberg ©Facebook
Mark Zuckerberg ©Facebook
1 van de 4 motoren ©Facebook
1 van de 4 motoren ©Facebook
Schematische voorstelling ©Facebook
Schematische voorstelling ©Facebook
Schematisch voorstelling ©Facebook
Schematisch voorstelling ©Facebook
©Facebook
©Facebook

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close