IncidentenLay-out-indelingNieuws

‘A320 Egyptair is in de lucht ontploft’

Het toestel van Egyptair, dat in mei in de Middelandse Zee stortte, zou waarschijnlijk al in de lucht uit elkaar gebroken zijn, nadat er brand ontstond in of buiten de cockpit. Dat hebben Egyptische functionarissen tegen de New York Times gezegd.

De functionarissen, die dit anoniem naar buiten hebben gebracht omdat ze geen permissie hadden het openbaar te maken, concluderen dit op basis van informatie van de twee zwarte dozen, in combinatie met de analyses van de gevonden onderdelen en stoffelijk overschotten. De onderzoekers konden nog niet bepalen of de brand is ontstaan door een defect, of dat die opzettelijk is aangestoken.

Brandblusser
Uit de cockpit voice recorder blijkt dat de sfeer in de cockpit relaxed was. De crew draaide muziek en praatte met elkaar toen Muhammad Shoukair, de piloot, opeens zei dat er brand aan boord was. Hij vroeg Muhammad Mamdouh Assem, de co-piloot, een brandblusser te halen. Dat is het laatste wat de voice recorder heeft opgenomen.

Waarschuwingen
Informatie uit de flight data recorder – evenals een reeks automatische waarschuwingen die door het vliegtuig werden verzonden naar de basis – stelt dat in de minuten dat het radarcontact werd verloren, zware rook was ontdekt in het toilet en bij de cockpit. Onderzoekers hebben ook zwarte stukken metaal gevonden van de voorkant van het vliegtuig waaruit blijkt dat het onderhevig was aan een hoge temperatuur.

Eerder werd al bekend dat de piloten het over ‘brand’ gehad zouden hebben. De A320 verdween op 19 mei van de radar. Het toestel was onderweg van Parijs naar Caïro, met 66 mensen aan boord.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button