fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuwsOnderwerpen

Eenderde Air France cabine staakt woensdag – update

Franse vakbonden roepen op tot een staking van een week vanaf woensdag 27 juli van personeel in de Air France cabine. Air France denkt woensdag 92% van de long haul vluchten door te kunnen laten gaan, 90% van binnenlandse vluchten en 80% van de short haul

Slecht voorstel
De bonden zijn met het oneens met het CAO-voorstel van Air France, zoals dat vrijdag aan de bonden voorgesteld is. De huidige CAO loopt 31 oktober af en de bonden onderhandelen al langer met Air France over een vernieuwing. Onder personeelsleden blijkt een stakingsbereidheid van 37%. Stakers moeten zich volgens Franse wet van te voren melden.

Air France wilde een CAO afsluiten voor 17 maanden, terwijl de bonden een vijfjarige overeenkomst eisten. De bonden zeggen dat aan diverse eisen van verbetering van salaris en werkomstandigheden niet voldaan is door de maatschappij. Volgens de bonden rest er niets anders dan te gaan staken. Ze noemen in een verklaring de stakingen nu al “Historisch”.

KLM cabine
De nieuwe cabinestrategie van KLM heeft de onderhandelingen niet geholpen. De bonden zijn bang dat bij Air France hetzelfde gebeurt. Air France heeft toegezegd dat het aantal werknemers op een vlucht hetzelfde blijft, maar daar neemt de bond geen genoegen mee. De diverse functies en strepen dienen behouden te blijven. Bij de long haul (doorgaans de hoogste in de pikorde) gaat het om 40% van het personeel dat zich aan heeft gemeld te staken. De short haul heeft meer belang bij het afschaffen van de ‘strepen’ en daar staakt 25%.

Air France
In een verklaring zegt Air France de stakingsoproep te betreuren, omdat ze een verbeterd voorstel hebben gedaan. Twee van de drie bonden van Air France cabine besloten na stemming onder de leden te gaan staken. De maatschappij kan nog niet zeggen welke impact het op het schema heeft. Geprobeerd wordt de meeste long-haul vluchten door te laten gaan er zullen meer gevolgen zijn voor short- en medium-haul. Mogelijk worden er op sommige vluchten minder passagiers toegelaten, omdat er minder crewleden zijn. Vluchten van Transavia France en Hop! zullen gewoon worden uitgevoerd.

De CEO van Air France in een reactie: “Air France management has gone as far as it could go with the social dialogue, in a spirit of compromise and responsibility with regard to the future of the company and all its staff. The call for strike action is irresponsible in this context and comes at the worst possible time for our customers.”

Timing
De staking begint op de dag dat de Air France-KLM groep haar halfjaar cijfers presenteert. De Franse vakantie begint ook tijdens de stakingsperiode, op 1 augustus. Dit is één van de allerdrukste dagen voor Air France.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button