fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

MAS vervangt A380 door A350 en groeit met A330

Malaysia Airlines gaat de A380’s vervangen door de bestelde A350’s. Daarnaast moet met A330’s het netwerk weer worden uitgebreid. De nieuwe premium economy moet gaan zorgen voor extra inkomsten.

Premium economy

Malaysia Airlines Business class
Malaysia Airlines Business class
Eind 2016 gaat de premium economy in de verkoop. Momenteel zijn er al zeven van de vijftien A330’s omgebouwd en in januari 2017 moet de hele A330-vloot gereed zijn. Er zijn nieuwe business class stoelen geïnstalleerd. Het aantal is verminderd van 36 naar 27. Daarmee is ruime gemaakt voor premium economy. In tegenstelling tot directe concurrenten heeft Malaysia Airlines geen aparte stoelen gekocht, maar zet het de huidige economy stoelen verder uit elkaar. De klant krijgt daarnaast beter eten en premium service.

In de A330’s passen 16 premium economy stoelen. De economy class blijft onaangetast. In totaal gaan er dan zeven passagiers extra in, van 283 naar 290. De stoelen krijgen een 36 inch pitch. De stoelen zijn al geïnstalleerd, maar nu nog met een 32″ pitch. Vanwege certificeringsproblemen kon dit nog niet op de gewenste 36 inch. In november gaan de vliegtuigen kort de hangaar in om de voorste rij naar voren te schuiven. Ze bevinden zich achter de business class en voor de keuken.

In de A380’s gaat op het bovendek één rij economy eruit om de overige acht rijen op te kunnen schuiven zodat daar ook 36 inch beschikbaar is. Dit zal gedaan worden tijdens de C-checks die de toestellen nu één voor één ondergaan. Dit zou in april klaar moeten zijn. Dan heeft de complete wide-body vloot van 21 toestellen een premium economy class.

©lasta29
©lasta29

A380’s gaan eruit
De A380’s moeten in de eerste helft van 2018 uit de vloot verdwenen zijn. Probleem is wel dat Malaysia geen kopers kan vinden. Er wordt gekeken naar verkoop, maar ook wet- en dry leases zijn een optie. De toestellen (vier van de zes) worden ingezet op de tweemaal dagelijkse verbinding met Londen. De andere twee worden als chartertoestel ingezet. De loadfactor op de route is volgens CAPA 60%. Dat betekent dat op elke vlucht verlies wordt gedraaid. Er zit weinig anders op dan minder capaciteit in te zetten.

A350’s nieuwe vlaggenschip
De zes A350’s worden tot eind 2018 geleverd en zullen worden ingezet op de Londen route. Dat betekent een capaciteitsverkleining van 40%. Als er vier A350-900’s zijn (midden 2018) zal de transitie worden gemaakt op de Londen route. Tot die tijd worden de A350’s op kortere routes ingezet naar Noord-Azië en Nieuw Zeeland/Australië. De A350 komen in een vier klassen opstelling. Vier first class cabines, 36 business class stoelen, 27 premium economy en 220 economy. Malaysia behoudt op deze manier de dubbele frequentie op Londen, de enige Europese bestemming. De twee andere A350’s functioneren als backup voor Londen en op de route naar Auckland. Dit is na Londen de langste vlucht.

Expansie?
Meer Europese bestemmingen zullen er voorlopig niet bijkomen. Voor 2017 staat volgens CAPA wel uitbreiding in de regio in de planning. Daar zullen met name de 737’s voor gebruikt worden. Vanaf 2018 of 2019 zouden er meer A330’s in de vloot kunnen komen. MAB verwacht dat er veel tweedehands toestellen op de markt komen. De lage leaseprijzen maakt het ideaal voor de maatschappij de vloot uit te breiden. Er worden twee tot vier toestellen overwogen, zegt de nieuwe CEO tegen CAPA. Met name de frequenties van bestaande en populaire routes zullen uitgebreid worden. Begin van de volgende eeuw moeten A330’s terug naar leasemaatschappijen. Malaysia overweegt de aanschaf van A330-900neo’s als opvolgers. A350’s zijn ook een optie.

747
De enige 747 is tussen maart en juni uit de opslag gehaald om als back-up te dienen voor de A380’s. Er zijn een paar testvluchten geweest en een nieuw laagje verf. Nu die C-checks soepel verlopen is de jumbo weer gedeactiveerd. Het toestel is niet commercieel ingezet. Voor het gebruik na juli is een grote onderhoudscheck nodig en dat is niet het geld waard.

Malaysia B747 Retro
Malaysia B747 Retro

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button