Incidenten

Bijna botsing Stansted door vergissing luchtverkeersleiding

Een vermoeide luchtverkeersleider in het Swanwick Control Centre nabij Portsmouth heeft in april twee passagiersvliegtuigen op ramkoers geleid. Volgens een onderzoeksrapport zou de man overwerkt zijn waardoor hij per ongeluk een Boeing 737 vanuit London Stansted liet klimmen die daardoor een Boeing 777 op slechts 200 meter naderde. De 777 stond op het punt te landen op Stansted.

Volgens de UK Airport Board, de organisatie die onderzoek doet naar bijna-botsingen in Groot Brittannië, heeft de luchtverkeersleider voor het incident dertien verschillende instructies gegeven aan acht piloten binnen een periode van 92 seconden. Volgens het onderzoeksrapport was de werkdruk van de man te hoog maar “nam hij actie om de situatie af te handelen”. De instructie aan de 737 piloten was voor een ander toestel bedoeld, zo wordt geconcludeerd.

De luchtverkeersleider heeft de fout op tijd hersteld waardoor er volgens het rapport geen botsingsgevaar ontstond.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close