Ik ben bang dat Boeing of Airbus snel failliet gaat. Op Farnborough deelden ze onlangs allebei hun toekomstverwachtingen met ons. Deze lagen zo ver uit elkaar dat een van de twee er catastrofaal naast moet zitten.
Het maken van dit soort strategieën is ook een beetje mijn ding, dus ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Je kijkt eens naar de wereldeconomie, snuffelt eens aan wat trends en babbelt eens met je klanten. Dan blader je door de sprookjes van Grimm en bel je een rondje langs wat waarzegsters. Het blijft koffiedik kijken.
Maar omdat Boeing en Airbus in dezelfde glazen bol turen zou je toch verwachten dat de uitkomsten min of meer dezelfde zijn. Niet dus. Airbus verwacht in de komende decennia een vraag naar een dikke dertigduizend verkeersvliegtuigen. Boeing meent dat er ruimte is in de markt voor veertigduizend toestellen. Dat scheelt een slok op een borrel. Ook wat betreft hun verwachte inkomsten.
Beiden lijken het er wel over eens te zijn dat narrowbodies, zoals de A320 en 737, het leeuwendeel van de toekomstige verkopen voor hun rekening zullen nemen, vooral in Azië. De verwachtingen lopen echter weer fors uiteen waar het om Very Large Aircraft gaat.
Volgens Airbus is de A380 helemaal geen flop maar vormt dit toestel juist een passend antwoord op wat zij Aviation Megacities noemen. Dat zijn mega luchthavens die aan de grenzen van hun capaciteit zitten, en dus met een enkele vliegtuigbeweging zoveel mogelijk passagiers en vracht moeten kunnen vervoeren. Een typisch geval van Hallucination Française. Steekt steeds vaker de kop op. Air France is de besmettingshaard, en nu zien we dus ook de eerste ziektegevallen in Toulouse.
De superhubs, zoals Dubai en Heathrow, zitten momenteel inderdaad aan de grenzen van hun groei. Als de wielen van de wagen beginnen te kraken dan zul je inderdaad zien dat luchtvaartmaatschappijen grotere toestellen inzetten om toch te kunnen groeien. Maar dat is slechts tijdelijk. Deze luchthavens zullen namelijk hun capaciteit uitbreiden. Zo is Dubai Airports nu bezig met Dubai World Central, en hebben Britse politici, na Brexit, een nieuw stokpaardje gevonden: aanvullende baancapaciteit op Heathrow of Gatwick.
En laten we eerlijk zijn: ook nu zijn er al mega luchthavens, die rap uit hun voegen groeien. Maar de A380 verkoopt desondanks voor geen meter. Waarom zou dat in de toekomst anders zijn?
Ik zal maar beter zwijgen over de jeukende #iflyA380 hashtag, door Airbus gelanceerd omdat wij liever in een A380 zouden vliegen dan in enig ander toestel. Om onze keuze makkelijker te maken wil Airbus ons op deze manier laten zien welke vluchten met dit type toestel worden uitgevoerd. Bedankt Airbus.
Toulouse erkent dat Boeing de groei in het Very Large Aircraft segment als niet-bestaand beschouwt en daarom inzet op de 787, 777X en andere “middelgrote” toestellen. Vreemd dat de 777 door Airbus als een middelgroot vliegtuig wordt aangemerkt. Desastreus dat Airbus lijkt te begrijpen waarom Boeing op deze toestellen inzet, maar niets met dit inzicht doet.
Boeing ziet namelijk een trend doorzetten die we ook vandaag al kunnen waarnemen: de opkomst van secundaire hubs. Omdat vliegtuigen steeds verder kunnen vliegen, kun je vaker rechtstreeks naar je gewenste eindbestemming vliegen. Snel en makkelijk, want je hoeft dan niet langer via een drukke hub te reizen. De long-haul routes van en naar die secundaire hubs, zoals Chengdu of Brussel, zijn nu nog relatief rustig. Om die reden zijn ze uitermate geschikt voor zuinige middelgrote toestellen, zoals de B787 en A350.
Deze middenklassers zijn groot genoeg om soepel in te kunnen spelen op de veranderende vraag naar cabine indelingen, zoals Premium Economy achterin en eersteklas Suites voorin.
Ik denk dus dat Airbus maar eens de hashtag #iflyA350 moest lanceren. Kunnen ze nog altijd zeggen dat die 8 een 5 had moeten zijn. Typefoutje van de stagiair. Als het toch een 8 blijft, denk ik dat het een grove rekenfout betreft. Dan kan Airbus failliet gaan.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

