Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsOnderwerpSchiphol Airport

Schiphol komende dagen slecht bereikbaar

Schiphol is de komende tijd zowel per auto als per trein slecht bereikbaar.

Auto

Ook de komende tijd blijven extra veiligheidsmaatregelen en controles op en rondom de luchthaven Schiphol van kracht. Dat is vandaag besloten door de driehoek: burgemeester, hoofdofficier van justitie en Koninklijke Marechaussee/Politie, in overleg met de NCTV en luchthaven Schiphol. Afgelopen vrijdagavond heeft de driehoek van Haarlemmermeer in overleg met de NCTV besloten om extra zichtbare en onzichtbare maatregelen te treffen op en rondom luchthaven Schiphol. Zaterdagochtend waren de eerste zichtbare maatregelen voor reizigers merkbaar.

Uitgangspunt
Het uitgangspunt van de driehoek blijft dat mogelijke risico’s voor reizigers en werknemers op een verantwoorde wijze worden beheerst en de activiteiten op Schiphol zoveel mogelijk kunnen doorgaan. De driehoek is van oordeel dat dat met de extra maatregelen het geval is. De luchthaven en het omliggende gebied blijven toegankelijk en alle activiteiten gaan door.

Reistijd
Mensen die naar Schiphol reizen, met trein of auto, moeten de komende periode daarom rekening blijven houden met steekproefsgewijze controles door de KMar rond de luchthaven. Dat kan vertraging en files tot gevolg hebben. Inschatting is dat de vertraging kan oplopen tot ongeveer een half uur.

Trein

ProRail verdubbelt het spoor tussen Duivendrecht en Schiphol om ruimte te maken voor meer treinen. Op 2 augustus is door geplande werkzaamheden beperkt treinverkeer mogelijk richting Schiphol. Gezien de situatie op de weg rond Schiphol is het voor reizigers van groot belang om vóór vertrek de reisplanner van NS te checken.

De werkzaamheden aan het spoor tussen Schiphol en Duivendrecht zijn ruim anderhalf jaar geleden gepland, in overleg met NS en Schiphol. Er werken gedurende negen dagen honderden mensen aan het spoor, dag en nacht. In een strak schema wordt van minuut tot minuut gewerkt aan het demonteren van oude sporen, het aansluiten van de nieuwe sporen, het plaatsen van bovenleidingen, het vervangen van wissels, het testen van de beveiliging en het plaatsen en in gebruik nemen van seinen. Op woensdagochtend 10 augustus worden de nieuwe sporen in dienst genomen. Dan is de spoorverdubbeling een feit en is er ruimte op het spoor voor meer treinen. De mensen die aan het spoor bij Schiphol werken gaan dan door naar de volgende klus bij Utrecht.

Waarom in de vakantie?
Prorail plannen de werkzaamheden juist in de zomervakantie omdat er dan minder forenzen van de trein gebruik maken, denk bijvoorbeeld aan de Zuidas. “Desondanks blijven de werkzaamheden hinderlijk voor vakantiereizigers naar Schiphol, vooral als het op de weg ook niet meezit”, aldus Prorail.

Reisinformatie
De werkzaamheden vinden plaats van zondagavond 31 juli t/m 9 augustus. In deze periode is geen treinverkeer mogelijk tussen Schiphol en Duivendrecht/Amsterdam Bijlmer Arena. Treinen rijden om via Amsterdam Centraal. Op dinsdag 2 augustus is er de hele dag ook geen treinverkeer mogelijk tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk. Die dag zijn er kruiers aanwezig op de stations Schiphol Airport en Amsterdam Sloterdijk om reizigers te assisteren met hun bagage. Tevens maken de Intercity’s tussen Utrecht Centraal-Amsterdam Centraal een extra stop op Amsterdam Bijlmer Arena voor aansluiting op de bus naar Schiphol. Tussen Schiphol en Leiden/Den Haag/Rotterdam rijden wel treinen. Reizigers moeten rekening houden met omreizen, extra overstappen of gebruikmaken van bus of metro. NS adviseert reizigers om vóór vertrek de NS Reisplanner te raadplegen. Voor extra reisadvies kunnen zij terecht op www.ns.nl/treinverkeerschiphol. Op de stations en in de trein wordt additionele reisinformatie verstrekt, er rijden extra bussen en er is meer servicepersoneel aanwezig om reizigers te assisteren.

©Gerrit Serne / Prorail
©Gerrit Serne / Prorail
Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button