fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpenVeiligheid

Veiligheid luchtvaart toegenomen in 2015

De veiligheid in de luchtvaart is in 2015 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de publicatie van het jaarlijkse onderzoeksrapport van de International Civil Aviation Organization (ICAO).

Algehele afname
In 2015 hebben er 92 vliegtuigongelukken plaatsgevonden, een afname van vijf procent ten opzichte van 2014. Zes vliegtuigongevallen in 2015 hadden een dodelijke afloop, waarbij in totaal 474 mensen om het leven kwamen. Dit betekent een aanzienlijke afname ten opzichte van 2014, waarin nog 904 mensen het leven lieten als gevolg van een vliegtuigongeluk. De cijfers uit het rapport worden door ICAO gebaseerd op basis van vliegtuigen met een startgewicht van 5.700 kilogram of hoger.

In Nederland heeft er in 2015 geen vliegtuigongeluk plaatsgevonden, aldus het rapport. Het land met de meeste vliegtuigongelukken was de Verenigde Staten. In totaal waren er daar 25 ongelukken, géén van deze ongelukken hadden een dodelijke afloop.

Ongevallen-ratio
Het aantal ongevallen ten opzichte van 2014 is met zeven procent afgenomen van 3,0 naar 2,8 per één miljoen uitgevoerde vluchten. Hiermee is de ongevallen-ratio het laagst in de afgelopen vijf jaar. Opvallend is dat er in de regio Afrika geen enkel dodelijk vliegtuigongeluk heeft plaatsgevonden en dat er in drie van de vijf wereldregio’s ‘maar’ één dodelijk ongeluk gebeurde.

Oorzaken
Van de in totaal 92 ongelukken is meer dan de helft (53%) veroorzaakt op een luchthaven. Dit zorgde echter maar voor één dodelijk ongeluk, namelijk het ongeluk van Air India waarbij een grondmedewerker in de motor van een toestel werd gezogen. Drie procent van de ongevallen werd veroorzaakt doordat de piloten de controle van het vliegtuig verloren. Dit heeft
geleid tot twee van de zes dodelijke ongelukken. Daarnaast waren er bij 18 gevallen sprake van gewonden als gevolg van turbulentie tijdens de vlucht.

Foto ICAO Safety

Klik hier voor het volledige rapport van ICAO.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button