Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsOnderwerpSchiphol Airport

Woensdag weer treinverkeer Schiphol

ProRail werkt aan de spoorverdubbeling tussen Schiphol en Duivendrecht. Woensdagochtend 10 augustus worden de nieuwe sporen in dienst genomen.

Schoenlepel
In negen dagen tijd (van 31 juli tot 10 augustus) sluit ProRail nieuwe sporen aan tussen Duivendrecht en Schiphol, zodat er in de toekomst meer treinen kunnen rijden. In de afgelopen vijf jaar heeft ProRail extra sporen aangelegd, inclusief zestien nieuwe spoorviaducten en een nieuwe beweegbare spoorbrug over de Schinkel. Het nieuwe spoor is als het ware met een schoenlepel ingepast tussen het bestaande spoor en de snelweg ten zuiden van Amsterdam. In deze periode sluit ProRail alles aan op het landelijke spoornetwerk. Er worden honderden mensen ingezet.

Werkzaamheden lang van tevoren gepland
De werkzaamheden aan het spoor tussen Schiphol en Duivendrecht zijn ruim anderhalf jaar geleden gepland, in overleg met NS en Schiphol. Er werken gedurende negen dagen honderden mensen aan het spoor, dag en nacht. In een strak schema wordt van minuut tot minuut gewerkt aan het demonteren van oude sporen, het aansluiten van de nieuwe sporen, het plaatsen van bovenleidingen, het vervangen van wissels, het testen van de beveiliging en het plaatsen en in gebruik nemen van seinen. Op woensdagochtend 10 augustus worden de nieuwe sporen in dienst genomen. Dan is de spoorverdubbeling een feit en is er ruimte op het spoor voor meer treinen.

Ruimte voor meer treinen
Tussen de stations Schiphol Airport en Duivendrecht is acht kilometer nieuw spoor gebouwd. Daarnaast is station Amsterdam Rai uitgebreid met een extra perron en een grotere stationshal. Ook schoven de perrons van station Duivendrecht een stukje op. Zestien viaducten zijn gesloopt, vervangen, verplaatst of uitgebreid. Ook zijn er twee nieuwe spoorbruggen gebouwd, waarvan één ophaalbrug. De fly-overs bij knooppunt Riekerpolder ondergingen een make-over.

Komende dagen zetten we de laatste grote stap op weg naar de voltooiing van de spoorverdubbeling. Dan worden bij Amsterdam Zuid en Duivendrecht de bestaande en de nieuwe sporen op elkaar aangesloten. Negen dagen achter elkaar is daar geen treinverkeer mogelijk.

Waarom in de vakantie?
We plannen de werkzaamheden juist in de zomervakantie omdat er dan minder forenzen van de trein gebruik maken, denk bijvoorbeeld aan de Zuidas. Desondanks blijven de werkzaamheden hinderlijk voor vakantiereizigers naar Schiphol.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close