fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

EasyJet: nieuw kort geding en hoger beroep in zaak pilotenvakbond

EasyJet spant een nieuw kort geding aan en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak op 23 juni van de rechter in Haarlem.

Nieuw kort geding

EasyJet heeft een kort geding aangespannen om te verzoeken dat er geen stakingen plaatsvinden in de weekenden van augustus en september. De maatschappij zegt dit te doen om passagiers die tijdens deze drukke periode reizen te beschermen. De aanvraag ligt bij de rechtbank die snel zal bepalen wanneer de zaak dient.

Hoger beroep

In dat kort geding stelde de rechter de eisende partij, pilotenvakbond VNV, in het ongelijk: EasyJet mag andere piloten inzetten ter vervanging van de stakende piloten. De rechter oordeelde echter ook deels in het voordeel van de vakbond. Een aankondiging van 6 uur van te voren was voldoende volgens de rechter. EasyJet wil een uitspraak van een hogere rechtbank over die aankondigingstermijn. “We leggen de vraag voor, puur om juridische duidelijkheid te krijgen”, zegt een woordvoerder van de maatschappij tegen Up.

Korte termijn
In een verklaring zegt easyJet: “zes uur is erg kort, gezien de aard van bedrijfsvoering in de luchtvaart. Onze passagiers hebben zo onvoldoende mogelijkheid om hun reisplannen aan te passen. Tevens heeft easyJet zo beperkt de tijd om er voor te zorgen dat onze medewerkers passagiers voldoende kunnen ondersteunen tijdens de staking.” Naast de termijn van aankondigen wil easyJet ook van de rechter weten hoe de vakbond een staking aan moet kondigen en op welk moment dat wel en niet mag gebeuren.

Gedupeerde reizigers
De vorige staking kondigde VNV om 12 uur zondagavond aan voor volgende ochtend. De ochtendvluchten vanaf zes uur werden vervolgens niet uitgevoerd. EasyJet zegt te willen zorgen dat passagiers niet voor niks op Schiphol komen. Er is dan geen andere mogelijkheid meer hebben ergens te komen. “Het heeft niets te maken met de huidige status van de cao onderhandelingen met de VNV.” De vakbond zegt op een later moment met een verklaring te komen. Het hoger beroep dient waarschijnlijk in november. Tot die tijd geldt dat VNV zes uur van te voren moet aankondigen.

EasyJet zegt een verdubbeling van de pensioenbijdrage te hebben geboden, een verbeterde uitbetaling bij ziekte en verbeteringen in het rooster.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button