fbpx
Frequente reizigersNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Militairen tijdelijk ter ondersteuning op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee krijgt voor de extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol vanaf vrijdagavond tijdelijk ondersteuning van andere defensieonderdelen. De driehoek van Haarlemmermeer heeft vandaag beslist dat de veiligheidsmaatregelen langere tijd van kracht blijven. Daarom is er behoefte aan ondersteuning voor de Koninklijke Marechaussee bij de controles op de toegangswegen. De maatregelen blijven dezelfde en gelden tot de driehoek anders beslist.

Deze steun zorgt ervoor dat de extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol zo min mogelijk ten koste gaan van andere taken van de Koninklijke Marechaussee, bijvoorbeeld de inzet in het kader van de migratiestromen en de inzet voor Hoog Risico Beveiliging elders in het land.

Onder druk
De Koninklijke Marechaussee is een landelijke organisatie. Juist daardoor is de marechaussee nog steeds in staat snel op te schalen en personeel daar in te zetten waar nodig. Wel is het zo dat er afgelopen jaar nadrukkelijk beroep is gedaan op de expertise en capaciteit van de KMar.
Zo heeft de marechaussee er taken bijgekregen, zoals de beveiliging van objecten met een hoog risicoprofiel en vergt het controleren van de migratiestromen veel capaciteit. Daarnaast is er een forse stijging van het aantal passagiers dat via bijvoorbeeld Schiphol reist.

Tijdelijk
Om de KMar op korte termijn bij te staan, volgen de ondersteunende eenheden een specifieke inzettraining op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum in Apeldoorn. De inzet van de andere defensieonderdelen op Schiphol is van tijdelijke aard. De steun wordt beëindigd zodra de extra maatregelen op Schiphol niet meer nodig zijn, of zodra het Hoog Risico Beveiligingseskadron van de Koninklijke Marechaussee op de geplande sterkte is en de marechaussee de maatregelen zelf kan uitvoeren.

Mobiel Toezicht
De KMar kreeg al eerder steun van de andere defensieonderdelen. Dit gebeurde vorig jaar in het Mobiel Toezicht Veiligheid vanwege de verhoogde toestroom van migranten. Op dit moment assisteren zoekspecialisten van de landmacht in de havens van Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button