fbpx
HelikoptersLayoutLiefhebberNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

ANWB en RAV Fryslân tekenen contract voor “waddenheli”

Op vrijdag 19 augustus heeft RAV Fryslân met ANWB Medical Air Assistance een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. Hiermee lijkt een einde gekomen aan een jarenlange aanbestedingsprocedure. Op dit moment verzorgt Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) tijdelijk namens de Kustwacht het patiëntenvervoer.

In 2015 werd RAV (Regionaal Ambulance Vervoer) Fryslân verantwoordelijk voor het patiëntenvervoer door de lucht. In 2014 kondigde Defensie aan, deze taak te gaan afstoten. Een eerste aanbestedingsprocedure  mislukte, onder meer als gevolg van juridisch getouwtrek. Het Belgische Heliventure verloor de aanbesteding en startte een gerechtelijke procedure. Uitkomst hiervan was, dat de aanbesteding moest worden overgedaan. Een nieuwe aanbesteding eerder dit jaar liep vertraging op door een kort geding, wederom aangespannen door Heliventure. Hoewel het hoger beroep nog loopt, mocht de aanbesteding wel doorgang vinden van de rechter.

Nu deze aanbesteding is afgerond, kan ANWB Medical Air Assistance zich gaan voorbereiden op haar nieuwe taak. Het gaat om ongeveer 300 vluchten op jaarbasis. De ANWB is op dit moment al verantwoordelijk voor de inzet van de traumahelikopters in Nederland. De verwachting is dat vanaf november de ANWB het patiëntenvervoer vanaf de vliegbasis Leeuwarden zal gaan uitvoeren met een Airbus H145.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button